BISERI GODINE: Austrijanci se stide zbog Frenka i Štrahea

Građani i žiri izabrali

BISERI GODINE: Austrijanci se stide zbog Frenka i Štrahea

Planeta -
Lideri Tima Štronah i FPÖ svojim kontroverznim ponašanjem i izjavama pobedili na tradicionalnom izboru za „Reč i nereč godine“

BEČ - Van konkurencije!Austrijska javnost proglasila je Frenka Štronaha (Frank Stronach), lidera partije Tim Štronah, i šefa FPÖ Hajnca Kristijana Štrahea (Heinz Christian Strache) za bisere 2013. godine.Ime Frenka Štronaha postalo je deo novog jezičkog hita - kovanice „frenkšemen“ (Frankschämen), koja u prevodu znači „Frenk sramota“, izabrane za „Reč 2013“, dok je Štraheova predizborna kovanica „prijateljski prema domorodnom“ (Inländerfreundlich) proglašena za „Nereč 2013“. Reč je o tradicionalnom izboru koji krajem svake godine sprovode građani i žiri, u kojem su i ugledni profesori nemačkog jezika.Kovanica „frenkšemen“ veoma je slična reči „Fremdschämen“, kojom se označava situacija kada je nekome neprijatno zbog nečijeg neprikladnog ponašanja.Štrahe provaljen- Reč „frenkšemen“ kratko i precizno opisuje neugodnost koju osećaju mnogi građani kada vide javni nastup jednog čoveka koji se u poznim godinama osetio pozvanim da osnuje političku partiju - objasnio je odluku žirija za „Reč godine“ njegov predsednik i profesor Rudolf Mur (Rudolf Muhr) iz Istraživačkog odeljenja za austrijski nemački jezik Univerziteta u Gracu. Podsetimo, Štronah je u poslednjih nešto više od godinu dana delovanja partije svojim nastupima često izazivao podsmeh, a neretko i veliku nelagodnost kod slušalaca.Izbor za „Reč godine“ istovremeno je i izbor za, kako Austrijanci kažu, „Nereč godine“ i svake godine izaziva veliku pažnju javnosti. Najpre se od javnosti, preko interneta, sakupljaju predlozi, potom se napravi uži izbor, o kojem opet glasa narod. Na kraju, stručni žiri, na osnovu ovih glasova, ali i svoje procene, bira pobednike u svakoj kategoriji.Za „Nereč 2013. godine“ izabrana je kovanica „prijateljski prema domorodnom“ (Inländerfreundlich), koju je FPÖ Hajnca Kristijana Štrahea (Heinz Christian Strache) osmislio za predizbornu kampanju Saveznog parlamenta Austrije. Mur kaže da za Štraheove slobodnjake „prijateljski prema domorodnim“ ne znači samo pozitivan stav prema autohtonim Austrijancima već indirektno i „neprijateljstvo prema strancima“. Ovo je bilo očigledno i austrijskoj javnosti i žiriju.Glasaću za NSA!Zanimljiv je i vicešampion za „Nereč 2013. godine“, opšteprihvaćeni izraz „Fleksibilizacija radnog vremena“ (Arbeitszeitfelxibilizierung). Ovaj eufemizam, ublaženi pojam, odslikava masovno pogoršanje položaja zaposlenih u smislu: „Ovog meseca radio si puno radno vreme, sledećeg samo pola, a opet ćeš (možda) biti puno zaposlen kad budemo imali više posla.“Žiri iz Graca izabrao je i „Izreku 2013. godine“, kao i „Najslabiju izreku“. Ovogodišnja najbolja izreka mogla bi da bude slogan: „Glasaću za NSA, oni se bar interesuju za mene!“. Podsetimo, NSA je Nacionalna agencija za bezbednost SAD, koja prisluškuje telefonsku i elektronsku komunikaciju celog sveta.

„Najkatastrofalnija“ izrekaHOJPL VAN KONKURENCIJE!„Najkatastrofalnija“ izreka ove godine, prema mišljenju Austrijanaca, jeste „Ne postoji budžetska rupa. Postoje samo prihodi i izdaci“. Ovo je izjavio bečki gradonačelnik Mihael Hojpl (Michael Häupl). Ovakvom retorikom pokušao je da smiri buru nastalu nakon što je vlada „otkrila“ da će u sledećih pet godina morati da namakne milijarde evra za pokrivanje manjka u saveznom budžetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja