DOZVOLA ZA RAT: UN  odobrile vojnu intervenciju Francuske

Idu u Centralnoafričlku republiku

DOZVOLA ZA RAT: UN odobrile vojnu intervenciju Francuske

Planeta -
SB UN je uveo embargo na oružje i zatražio da se UN pripreme za moguću mirovnu misiju u CAR, pošto je broj žrtava porastao na 105, a desetine su ranjene u nasilju u Bangiju

BANGI - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) dao je "zeleno svetlo" da se francuski i afrički vojnici upute u Centralnoafričku republiku (CAR) s mandatom za upotrebu sile u zaštiti civila, čime je otvoren put za hitnu akciju Francuske u toj afričkoj zemlji, izjavio je večeras francuski predsednik Fransoa Oland.

SB UN je uveo embargo na oružje i zatražio da se UN pripreme za moguću mirovnu misiju u CAR, pošto je broj žrtava porastao na 105, a desetine su ranjene u nasilju u Bangiju, javlja Raša tudej (Rušia Today).

Pokret u savezu sa bivšim predsednikom CAR Fransoa Bozize preuzeo je odgovornost za nasilje u prestonici i lider probozizevog pokreta poznatog kao FROČA Lin Banukepa rekao je za Glas Amerike da njihovi borci pokušavaju da oteraju pobunjenike koji su zbacili Bozizea s vlasti.

Vlada je uvela policijski čas koji je stupio na snagu u 18 sati po lokalnom vremenu, ali sporadična pucnjava se i dalje čula na ulicama prestonice, iako se oko 250 francuskih vojnika nalaze na ulicama grada od jutros kada je nasilje počelo, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Francuski predsednik najavio je da bi Francuska mogla da udvostruči broj svojih vojnika u CAR u roku od nekoliko sati.

Oland je naveo da će 600 francuskih vojnika u CAR biti udvostručen u roku od nekoliko dana - "čak nekoliko sati"", pošto je CAR "pozove Francusku u pomoć"", navodi AP.

Novinar Bi-Bi-Sija sa lica mesta navodi da mnogi ljudi leže ranjeni po hodnicima bolnice, pošto su naoružani hrišćanski borci koji podržavaju proteranog predsednika upali u prestonicu s puškama i mačetama, ostavljajući desetine mrtvih i ranjenih, nasilje i haos.

Mišel Đotodia, koji je za sebe rekao da je prvi muslimanski lider u hrišćansko-većinskoj zemlji, na vlast u CAR je došao u martu, pošto ga je muslimanska pobunjenička koalicija - Seleka dovela na presto, a ubrzo zatim je optužena za zločine protiv hrišćana u toj afričkoj zemlji.

S druge strane, hrišćanske zajednice u CAR sada su postavile "anti-balaka" - samoodbrambene snage, većinom lojalne bivšem predsedniku Bozizeu, kako bi se zaštitile od muslimana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track