AMERIKANCI: Kina je jača od Sjedinjenih Država!

Ispitivanje javnog mnjenja u SAD

AMERIKANCI: Kina je jača od Sjedinjenih Država!

Planeta -
Većina građana SAD smatra da je azijska sila zemlja koja za njih sada predstavlja najveću opasnost. Napetost u odnosima dve države porasla zbog ostrva u Istočnom kineskom moru

VAŠINGTON - Sudar titana.Većina Amerikanaca smatra da najveći problem za njihovu zemlju danas predstavlja Kina, posebno nakon zatezanja odnosa s tom zemljom zbog uplitanja Amerike u japansko-kineski spor oko ostrva u Istočnom kineskom moru, pokazala je anketa uglednog Istraživačkog centra Pju iz Vašingtona. Najjača ekonomijaPored toga, oni su istakli i da je međunarodni rejting i uticaj njihove države u svetu spao na najniže grane u poslednjih 40 godina, kao i da bi njihova zemlja konačno trebalo da prestane da se bavi rešavanjem problema zemalja u svetu i okrene se unutrašnjoj politici.Posebnu pažnju američkih medija privukli su rezultati nove ankete koji se tiču pitanja odnosa SAD prema Kini i Rusiji. Naime, pokazalo se da Amerikanci nemaju blagonaklono mišljenje ni o jednoj od tih zemalja, a da je čak 43 odsto njih istaklo da im Kina nije neprijatelj, ali da za njih predstavlja veliki problem. Isto tako, kad su upitani koja zemlja predstavlja najveću opasnost po SAD, više od polovine ispitanika odgovorilo je da je to upravo Kina, a za njom odmah i Iran.Čak 48 odsto Amerikanaca smatra da je u svetu vodeća ekonomska sila Kina, a ne njihova zemlja, kako je to dosad bio slučaj.Istraživanje je pokazalo i da čak 70 odsto građana SAD smatra da je ugled njihove države opao do neverovatnih granica i skoro se približio lošem rejtingu koji je zemlja imala 2008, za vreme predsednika Džordža V. Buša. Tada je to istakao 71 odsto ispitanika.S druge strane, čak 52 odsto anketiranih izjasnilo se da SAD treba da gledaju svoja posla i puste druge zemlje da samostalno rešavaju probleme najbolje što umeju. Stalni sukobiTakav stav je, prema rečima analitičara Istraživačkog centra Pju, posebno postao rasprostranjen nakon što je Amerika za dlaku izbegla vojnu intervenciju u Siriji, ali i nakon što je u obzir uzeta činjenica koliko dugo ta zemlja učestvuje u sukobima u Avganistanu i Iraku.

Spor i dalje trajeKINA: SAD DA POŠTUJU NAŠE ODLUKEKina je pozvala SAD da uz objektivan stav poštuju kinesko uspostavljanje zone protivvazdušne odbrane nad Istočnim kineskim morem, rekao je juče portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lej. On je to istakao reagujući na medijske izveštaje koji su preneli da je potpredsednik SAD Džo Bajden tokom razgovora s kineskim čelnicima u sredu izrazio zabrinutost Vašingtona povodom novouvedene kineske zone iznad ostrva oko kojih se Kina spori s Japanom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track