ZAPREPAŠĆUJUĆE: Ruski piloti lete s lažnim diplomama
Foto: Reuters

Ko sve prevozi putnike

ZAPREPAŠĆUJUĆE: Ruski piloti lete s lažnim diplomama

Planeta -
Ruski istražni organi počeli su proveru obučenosti pilota posle nedavne avio-nesreće u republici Tatarstan, u kojoj je poginulo 50 osoba

MOSKVA - Mnogi ruski piloti, posebno iz manjih aviokompanija imaju lažne diplome o pripremi za komercijalne letove, izjavio je danas portparol Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin. "Imamo osnove da sumnjamo da su mnogi piloti, pre svega manjih aviokompanija u suštini dobili lažna svedočanstva pilota komercijalnih letova, jer faktički nisu prolazili pripremu", kazao je Markin.

On je objasnio da takva svedočanstva daje ruska agencija za avijaciju Rosavijacija, na osnovu dokumenata o pripremi na kursevima avio obrazovnih centara, kojih je u Rusiji više od 100.

"Ovde se, pre svega postavlja pitanje za Rosavijaciju, pošto upravo ona daje licence za te obrazovne centre i treba da kontroliše njihov rad", dodao je on. Markin je precizirao da se to ne odnosi na velike aviokompanije kao što su Aeroflot i Transaero i neke druge koje odavno rade. Ruski istražni organi počeli su proveru obučenosti pilota posle nedavne avionesreće u republici Tatarstan, u kojoj je poginulo 50 osoba. Istraga je utvrdila da je avion pao zbog greske pilota.

On je, kako tvrdi istraga, dobio diplomu u sumnjivom obrazovnom centru, koji je zatvoren pre pet godina. Istraga zbog toga vrši proveru niza odeljenja Rosavijacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track