RUŠI EVROPU: Oluja Ksaver odnosi živote

Užas

RUŠI EVROPU: Oluja Ksaver odnosi živote

Planeta -
Nepogoda koja se sa Arktika obrušila prvo na Britaniju, a zatim i na Nemačku, Poljsku, Austriju, Holandiju i Skandinaviju usmrtila najmanje devetoro ljudi, dok su desetine povređene

LONDON - Kao tajfun.Oluja uraganskih razmera Ksaver - koja se pre dva dana sa Arktika obrušila na Britaniju i brzo zahvatila Nemačku, Holandiju, Austriju i Poljsku, a počela je da se premešta ka Skandinaviji - usmrtila je najmanje devet osoba i nanela višemilionsku materijalnu štetu. Orkanski vetrovi koji su dostizali brzinu i do 225 kilometara na sat rušili su objekte, čupali drveće iz korena i okretali vozila u pokretu.Porastao nivo vodeU nevremenu kakvo se ne pamti na tako širokom području Starog kontinenta, a za koje meteorolozi upozoravaju da bi moglo da bude najjače koje je pogodilo kontinentalni deo Evrope, povređeno je stotine ljudi, a više od 200.000 domaćinstava ostalo je bez struje zbog prekida električne mreže. Mnogi stanovnici britanskog priobalja bili su prinuđeni na evakuaciju jer je nivo mora znatno narastao, a talasi dostizali visinu i do nekoliko metara. Oluja je donosila i jaku kišu, zbog čega su nastale poplave. Dvoje ljudi izgubilo je život u Engleskoj, a u Škotskoj je poginuo vozač kad je vetar prevrnuo njegov kamion. Još jedan Britanac stradao je u centralnoj Engleskoj pošto je na njega palo drvo.Nevreme je protutnjalo i Švedskom, Norveškom, ali i Danskom, gde je žena (72) poginula kad je oluja prevrnula njen kombi. Lokalno stanovništvo upozoreno je da ostane u domovima. U Hamburgu, drugom po veličini gradu u Nemačkoj, nivo vode juče se popeo za oko četiri metra iznad prosečnog nivoa u vreme poplava.Vetar nosio vozilaOluja je zadesila i Austriju, gde je u saobraćajnoj nesreći u Majshogenu život izgubio vozač kamiona kada su jaki vetrovi oduvali autobus u njegovu traku i direktno ga zakucali u vozilo žrtve. Drugi teretnjak, koji nije uspeo da na vreme zakoči, takođe je udario u kamion, koji je potom pao u provaliju. Nevreme je u Poljskoj odnelo tri života pošto je na automobil u kojem su se nalazili palo drvo.

Slike apokalipse u Evropi... Ksaver uzrokovao višemilionsku štetu
Slike apokalipse u Evropi... Ksaver uzrokovao višemilionsku štetu

Oluja donela bujiceNEMAČKA SE BORI S POPLAVAMANivo vode od oko četiri metra na hamburškim rekama premašio je juče nivo iz 1962, kada je nevreme u tom gradu i pokrajini odnelo oko 300 života, ali Nemci ovog puta uspevaju da se izbore s tim. Na Labi je izmeren vodostaj od 6,09 metara, dok je 1962. najviši bio 5,70. Prema izjavama bezbednosnih agencija, situacija bi postala kritična tek kad bi se nivo vode popeo na 7,30 metara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja