UMISLIO DA JE ŠEIK: Bosanac u dvorištu pronašao naftu!

Crno zlato

UMISLIO DA JE ŠEIK: Bosanac u dvorištu pronašao naftu!

Planeta -
Hajrudin Bilalić je radio u polju, a kada je počistio smeće pojavila se mrlja. Nije odmah shvatio o čemu se radi, ali je potom osetio neki čudan miris

Bosanac Hajrudin Bilalić u dvorištu pronašao naftu. Naime, on nije ni slutio da se, kada je 1996. godine kupio kuću u Požarnici kod Tuzle, tu nalazi pravi izvor nafte.

Bilalić kaže da je u jednom trenutku video sebe kao šeika. "Kada sam obavljao neke radove u polju, bila je tu gomila nekog smeća. Počistio sam mašinom i tada se pojavila neka "mrlja". Nisam shvatio o čemu se radi, ali dan po dan osetio sam neki čudan miris", seća se Hajrudin.

Nakon toga razgovarao je sa nekim svojim prijateljima i došao do zaključka da se na ovom području nalazi prirodni izvor nafte ili drugog energenta.

"Uglavnom, nešto postoji. Od tada do danas, nekih 15-tak godina, uvek izlazi na površinu zemlje, nikad nije prestajalo. Zimski ili letni period, nema pojačanja, uvek je isti tempo izviranja", kazao je Hajrudin. Čak i u zimskim danima je ''crna mrlja'' zapaljiva.

"Dolazile su neke strane delegacije, snimali su stanje, a jedino je ekipa iz Zagreba odnela uzorke na analizu", kazao je Hajrudin i dodao da je potreban biznismen koji bi omogućio dodatno istraživanje i kasnije eskplataciju nafte.

U Požarnicu kod Hajrudina dolazili su i studenti sa fakulteta koji su uzimali uzorke i radili diplomske radove na tu temu. "U tim radovima su naveli da se u ovim izvorištima nalaze dve vrste energenta, plin i nafta, petrol", pojasnio je on.

Na ovom terenu ima više pokazatelja, ali neka od njih su nepristupačna za običnog posetioca. Govoreći o investiranju za izvorišta nafte u Požarnici, Hajrudin kaže da je došao do saznanja da će doći neka firma iz Holandije kako bi se nešto počelo raditi na ovim terenima.

"Ovo je šteta koja se ne može nadoknaditi. Ne znam zašto se ne dokaže da mi imamo potencijal, a ne da uvozimo naftu iz drugih država. Imamo svoju, a puštamo je u prirodu", kazao je on.

U međuvremenu, dok čekaju bogate naftaše koji će platiti početak izvlačenja ''crnog zlata'' iz zemljine utrobe, Hajrudin i njegove komšije naftu koriste i kao ogrev.

"Ima ljudi koji dolaze pa uzimaju po kanister, dva i koriste je za ogrev, ali i za premazivanje građe. Sandolini i različite smese koje se uvoze i kupuju nama ovde ne trebaju", ispričao je Hajrudin. Inače, poznato je da nafta u dvorištu Hajrudina Bilalića nije jedina na području Bosne i Hercegovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track