PRE SAMO 20 GODINA: Zapad slavio Osamu bin Ladena kao mirotvorca!

Za neverovati

PRE SAMO 20 GODINA: Zapad slavio Osamu bin Ladena kao mirotvorca!

Planeta -
O Bin Ladenu u tekstu se govori kao o uspešnom saudijskom biznismenu koji je posle povlačenja vojske SSSR iz Avganistana, 1989. godine, zaposlio mudžahedine na velikom mirnodopskom projekta u Sudanu

LONDON - Novinar Robert Fisk u listu "Indipendent", pre samo 20 godina, tačnije 6. decembra 1993. objavio je hvalospevni tekst o Osami bin Ladenu, pod nazivom "Anti-sovjetski ratnik svoju armiju stavlja na put do mira".O Osami bin Ladenu u tekstu se govori kao o uspešnom saudijskom biznismenu koji je posle povlačenja vojske SSSR iz Avganistana, 1989. godine, zaposlio mudžahedine na velikom mirnodopskom projekta u Sudanu.Na pitanje da li organizuje militantne trening kampove, tada budući vođa Al Kaide je odgovorio:

"Ja sam građevinski inženjer i poljoprivrednik. Da imam trening kampove ovde u Sudanu, ne bi postojao način da se bavim svojim poslom", rekao je Bin Laden tada za "Indipendent".Članak iz “Independenta” upečatljiv je zbog toga što daje pozitivan prikaz čoveka koji će postati organizator i simbol globalnog terorizma. Evo nekoliko ključnih rečenica iz teksta Roberta Fiska koji sad ima 67 godina:- “Osama Bin Laden sedeo je u svojoj galabiji optočenoj zlatom, dok su ga čuvali lojalni arapski mudžahedini, koji su se borili rame uz rame s njim u Avganistanu.” - “Sa svojim istaknutim jagodicama, uskim očima i u dugačkoj smeđoj odori, Bin Laden je oličenje legendarnih mudžahedina koji su se borili u planinama.” - “On je stidljiv čovek... oženjen - sa četiri žene - ali nepoverljiv prema novinarima.”- “Zar im nije bilo pomalo neshvatljivo (mudžahedinima), upitao sam, da pobede Ruse, a onda da završe gradeći puteve u Sudanu?” Bin Laden je u Sudanu navodno trebalo da nadgleda izgradnju preko 800 kilometara dugog autoputa od Kartuma do Port Sudana. Fisk je napisao i da je “Bin Laden doneo istu građevinsku opremu koji je pre samo pet godina koristio za izgradnju gerilskih puteva u Avganistanu.”

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track