AUSTRIJA POVEĆAVA POREZ: Izbušite još jednu rupicu na kaišu!

Crveni i crni prelomili

AUSTRIJA POVEĆAVA POREZ: Izbušite još jednu rupicu na kaišu!

Planeta -
SPO i OVP dogovorili se o povećanju poreza na alkoholna pića, cigarete i automobile, što treba da obezbedi dodatnu milijardu evra za državnu kasu

BEČ - U nečemu ipak postoji konsenzus - kada narodu treba uzeti pare.

Predstavnici SPÖ i ÖVP dogovorili su se o povećanju poreza nakon novih, maratonskih sastanaka za vikend i juče ujutru, a potrošači u Austriji osetiće to uskoro kroz povećanje cena, pre svega, alkoholnih pića, duvana i automobila. Oko milijardu evra dodatnog prihoda treba da donesu povećane dažbine, a raširiće se i praksa „solidarnog davanja“, dodatnog oporezovanja jednog dela visokih penzija i mesečnih plata.

Porezi za strane firme

Dodatno će biti ograničena i mogućnost poslovnog grupacijskog oporezivanja, jedne vrste poreske privilegije za međunarodno delujuća preduzeća, po kojoj strane firme mogu da izbegavaju plaćanje dobrog dela poreza u Austriji. Ostaje da se vidi kako će se to izvesti a da se ne ugrozi konkurentna pozicija Austrije kao zemlje atraktivne za strani kapital.

Fekterova sve otkazala

Vlada će pokušati da zatvori i neke druge „rupe“ u poreskoj praksi, kroz koje joj je dosad izmicao prihod. Istovremeno, pokušava da nađe efikasan način štednje u državnoj upravi. Stegnuće se kaiš zaposlenima kojima je poslodavac federacija, koji će za 2014. dobiti povećanje plata od jedan odsto, plus jednokratnu isplatu od 0,5 odsto godišnje plate. To, već prema prvim reakcijama, neće ići lako. Dokaz za ovo je dvočasovni štrajk zaposlenih u finansijskoj upravi krajem prošle nedelje.

Ono što pokazuje da pregovori ulaze u vruću fazu jeste to što je savezna ministarka finansija Marija Fekter (Maria Fekter) otkazala međunarodne sastanke početkom ove nedelje, prvo zasedanje predstavnika valutne unije evra i posle toga sastanak Saveta finansijskih ministara EU.

Milimetar po milimetar

Goruća tema je očito i privatizacija. Pod austrijskim saveznim ministarstvom finansija je i Austrijski industrijski holding (OIAG), koji ima strateške udele u austrijskoj pošti, austrijskom Telekomu i austrijskom naftnom preduzeću OMV. ÖVP želi da proda ovo državno blago, ali nailazi na žestok otpor sindikata i vrha SPÖ. Izgleda da su se pregovarači dogovorili da se u koalicioni pakt upiše samo „izjava o nameri da se procene smislene mogućnosti prodaje“ udela u navedenim privrednim gigantima.

Predstavnici ÖVP potvrđuju napredak u finansijskim pregovorima, ali ukazuju da nedostaju još velike, trocifrene milionske svote.

Rajnhold Lopatka (Reinhold Lopatka) iz ÖVP kaže da atmosfera na pregovorima nije zatrovana.- Radimo vredno, civilizovano diskutujemo i napredujemo milimetar po milimetar - zaključuje Lopatka.

Na drugoj strani, SPÖ kaže da je do sada postignuta saglasnost o milijardama evra.- Stotine miliona evra su, prema tome, relativno zanemarljiva svota. Budžetski deficit za 2014. skoro je zakrpljen, poručuju iz SPÖ. Međutim, ostao je mnogo veći izazov - godine 2015, 2016, i kako i posle toga imati konsolidovan budžet, bez šokantnih mera.

Vruća fotelja ministra finansijaŠPINDELEGER HOĆE DA OTKAČI FEKTEROVU

Pitanje je i ko će, u nastavku velike koalicije, biti na čelu saveznog ministarstva finansija. Poznato je da šef ÖVP i vicekancelar Mihael Špindeleger (Michael Spindelegger) želi da se reši Fekterove. Međutim, favorita još nema za ovaj važan resor. Navodno, na to mesto je viđen vođa ÖVP u koalicionim pregovorima o finansijama, pokrajinski poglavar Gornje Austrije Jozef Piringer (Josef Pühringer). On je, ipak, kako se šuška u ÖVP, svojim stranačkim kolegama poručio da je razmislio o ponudi i odlučio da bi radije ostao u Lincu nego se selio za Beč.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track