Američki šerif odbio da spusti zastavu na pola koplja za Mandelu

Oglušio se o naređenje

Američki šerif odbio da spusti zastavu na pola koplja za Mandelu

Planeta -
Američka zastava može da se spušta na pola koplja samo kao počast za građane SAD, smatra šerif Klark

KOLUMBIJA - Jedan šerif u Južnoj Karolini odbio je naredbu predsednika SAD Baraka Obame da spusti američku zastavu na pola koplja u znak sećanja na preminulog Mendelu.

Šerif okruga Piken Rik Klark nije želeo da prihvati naredbu Obame, rekavši medijima da američka zastava može da se spušta na pola koplja samo kao počast za građane SAD.

"Potpuno mi je normalno da se, kao znak poštovanja za Mandelu zastava spusti na pola koplja u Južnoj Africi, njegovoj zemlji, ali u Americi, po mom mišljenju, trebalo bi da to da bude rezervisano za ljude koji su se žrtvovali za našu zemlju", rekao je šerif Klark.

Mediji prenose da je ovaj šerif u petak naredio da na taj način bude odata počast jednom policajcu iz Južne Karoline koji je poginuo vršeći svoju dužnost.

Zastave su u ovom okrugu bile spuštene na pola koplja i u subotu u znak poštovanja nastradalima u Perl Harboru, 7. decembra 1941. godine.

Rojters podseća da je Južna Karolina jedna od država američkog Juga, koji je dugo imao problema sa davanjem punih prava crncima i gde je šezdesetih godina prošlog veka Martin Luter King vodio borbu za građanska prava Afroamerikanaca.

Guvernerka Južne Karoline, republikanka Niki Hejli odala je počast Mandeli na svojoj Fejsbuk stranici nakon što je saopšteno da je preminuo. Međutim, ubrzo su se pojavili i uvredljivi komentari na Mandelin račun, pošto je nazivan "zlikovcem", "pobožnim marksistom" i "socijalistom siledžijom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track