PAD: SPO i OVP podržava samo 43 odsto Austrijanaca

Koalicija izgubila većinu

PAD: SPO i OVP podržava samo 43 odsto Austrijanaca

Planeta -
Na prvom mestu, ako bi se sad održali izbori, bila bi desničarska Slobodarska partija (FPÖ) Hajnc-Kristijana Štrahea, za koju bi glasalo 26 odsto birača

BEČ - Loše.Velika koalicija koju čine Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) i Narodna stranka (ÖVP) izgubile su značajnu podršku stanovništva i prvi put u istoriji uživaju poverenje svega 43 odsto Austrijanaca.

Istraživanje televizije ATV pokazalo je da bi u ovom trenutku SPÖ dobila 23 odsto glasova, a ÖVP 20 procenata. Na prvom mestu, ako bi se sad održali izbori, bila bi desničarska Slobodarska partija (FPÖ) Hajnc-Kristijana Štrahea, za koju bi glasalo 26 odsto birača. Zeleni bi dobili 14 odsto glasova, Neos 11, a Tim Stronah ne bi ušao u parlament jer bi toj stranci glas dalo svega dva odsto birača. SPÖ i ÖVP u istoriji Republike Austrije nisu imali ovako malo podrške.

Za novu vladu to može biti samo signal da treba da krene iz početka i sprovede prave reforme, ocenio je autor istraživanja Peter Hajek, dodajući da od slabosti vladajućih partija profitira FPÖ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track