PRVI U SVETU: Legalizovana prodaja kanabisa u Urugvaju
Foto: Reuters

Još predsednik da potpiše

PRVI U SVETU: Legalizovana prodaja kanabisa u Urugvaju

Planeta -
Po zakonu, punoletne osobe moći će da mesečno kupe po najviše 40 grama marihuane

MONTEVIDEO - Urugvajske vlasti imaju 120 dana da napišu dekret o upotrebi i gajenju marihuane pošto je parlament ove nedelje izglasao zakon kojim se legalizuje gajenje i distribucija marihuane, a kada zakon potpiše i predsednik, Urugvaj će biti prva zemlja koja odobrava legalnu trgovinu tom drogom.

"Treba da utvrdimo nekoliko raznih vrsta licence, za proizvodnju, za sakupljanje i distribuciju, za prodaju po apotekama, za upotrebu u medicinske, farmaceutske i kozmetičke svrhe", rekao je zvaničnik Hulio Kalsada, zadužen za primenu zakona.

Ako predsednik Hoze Muhika potpiše zakon, on će početi da se primenjuje od aprila 2014. godine. Muhika će to učiniti pošto se on i zalagao za predložni zakon, naglašavajući da će time biti sprečeni razvoj organizovanog narko-kriminala.

Ako počne da primenjuje zakon, Urugvaj će otići korak dalje u odnosu na američku državu Kolorado, Španiju i Holandiju, koje su legalizovale privatnu proizvodnju marihuane. Ankete pokazuju da se 60 odsto stanovnika Urugvaja protivi legalizacije marihuane čemu se protive i opozicija, lekari i farmaceuti. Po zakonu, punoletne osobe će moći da mesečno kupe po najviše 40 grama marihuane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track