MESIJA STIŽE IZ PUSTINJE: Grobno mesto u Jerusalimu košta milion dolara!
Foto: REUTERS

Pod Maslinovom gorom

MESIJA STIŽE IZ PUSTINJE: Grobno mesto u Jerusalimu košta milion dolara!

Planeta -
Jevreji, kada osete da im se bliži smrt, dolaze da žive u Jerusalimu sa željom da budu sahranjeni baš na ovom groblju. Ali, kako više nema mesta, za poslednje slobodne parcele cena je paprena

Prva stanica u Svetom gradu je vidikovac, sa kojeg puca pogled na Jerusalim, a druga vidikovac ka Judejskoj pustinji. Ali, bilo je to tek zagrevanje za ono što sledi - Maslinova gora i spektakularni prizor sa najprepoznatljivijom slikom Jerusalima.Sa Gore pogled najpre pada na jevrejsko groblje. Jevreji veruju da će mesija doći iz pustinje, popeće se na Maslinovu goru, spustiti se u Kedronsku dolinu i da će u Božju kuću ući kroz zlatna vrata starog grada (nekada su vodila do Solomonovog hrama, ali su ih muslimani zazidali). Kada mesija stupi u hram, doći će do obnove sveta, koji će postati idealno mesto, onako kako je Bog zamislio.

- Hiljadama godina Jevreji se sahranjuju na tom groblju, koje je najstarije na svetu - kaže Berta Zekić Belson, rodom Sarajka, turistički vodič i vlasnica agencije „Jerusalim turs“ u Tel Avivu. - Tu je sahranjen Davidov sin Avesalom, koji je živeo pre tri hiljade trista godina. Jevreji, kada osete da im se bliži smrt, dolaze da žive u Jerusalimu sa željom da budu sahranjeni baš na ovom groblju. Ali, kako više nema mesta, za poslednje slobodne parcele cena je paprena. Zapravo, ovde je kvadrat zemlje najskuplji na svetu. Milion dolara za dva kvadrata, dva puta jedan metar. Toliko košta grobno mesto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track