NJET: Rusija protiv izjave Saveta bezbednosti UN o nasilju u Siriji

Nema dogovora

NJET: Rusija protiv izjave Saveta bezbednosti UN o nasilju u Siriji

Planeta -
Diplomate kažu da je Rusija, koja važi za najznačajnijeg saveznika sirijskog predsednika Bašara Al-Asada, tražila da se uklone sve reference na njegov režim, pa su SAD odlučile da odustanu

UJEDINJENE NACIJE - Rusija se usprotivila predloženoj izjavi Saveta bezbednosti UN u kojem se izražava nezadovoljstvo zbog vazdušnih napada sirijske vlade i ovonedeljene neselektivne upotrebe teškog oružja u napadima u kojima je ubijeno više od 100 ljudi, izjavile su diplomate u UN.

Za usvajanje izjave, koju su predložile SAD, neophodan je pristanak svih 15 članica Saveta bezbednosti UN.

Diplomate kažu da je Rusija, koja važi za najznačajnijeg saveznika sirijskog predsednika Bašara Al-Asada, tražila da se uklone sve reference na njegov režim, pa su SAD odlučile da odustanu.

U izjavi se osuđuje nasilje koje su počinile sve strane u Siriji i izražava duboka zabrinutost zbog eskalacije nasilja, posebno upotreba raketa "Skad" i improvizovanih bombi u buradima koje je ispuštala sirijska avijacija u Alepu.

Rusija i Kina, koja takođe podržava Asadovu vladu, prethodno su uložile veto na tri rezolucije kojima bi se, kako ocenjuje agencija Asošiejtid pres, izvršio pritisak na Asada da okonča nasilje. Portparol američke misije u UN rekao je da su SAD "veoma razočarane što je blokirana izjava Saveta bezbednosti u kojoj se izražava kolektivno nezadovoljstvo zbog brutalne i neselektivne taktike sirijskog režima protiv civila".

Pre nego što se znalo da će se Rusija usprotiviti izjavi, sirijska najveća opoziciona grupa u izgnanstvu, Sirijska nacionalna koalicija, kritikovala je Savet bezbednosti UN što razmatra samo izjavu zbog nasilja u Alepu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track