TVRDO PRIZEMLJENJE: Pogođen američki vojni avion

Južni Sudan

TVRDO PRIZEMLJENJE: Pogođen američki vojni avion

Planeta -
Tu informaciju je nešto kasnije potvrdio i Pentagon, a u saopštenju se navodi da su ranjena četiri člana posade, od kojih jedan teže

KAMPALA - Američki vojni avion pogođen je danas prilikom sletanja u grad Bor u Južnom Sudanu, odakle je trebalo da evakuiše američke građane iz područja zahvaćenog ratnim dejstvima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ugande, gde se letelica prinudno spustila.

Reč je o avionu američkog ratnog vazduhoplovstva, koji je morao da sleti u Ugandu, rekao je predstavnik za štampu Ministarstva odbrane Padi Ankunda.

Tu informaciju je nešto kasnije potvrdio i Pentagon, a u saopštenju se navodi da su ranjena četiri člana posade, od kojih jedan teže.

U saopštenju se ne navodi o kojem tipu aviona je reč, a AP nezvanično saznaje da se radilo o letelici Osprejs, koji može da sleće i uzleće i kao helikopter.

Uprkos tom incidentu, svi američki građani uspešno su evakuisani, a američkim avionima izvučena je i grupa građana drugih zemalja.

Evakuaciju svojih građana, uz pomoć armije, kojih u tom delu Južnog Sudana ima oko 1.600, naredio je i predsednik Kenije Uhuru Kenijata.

Nasilje u Južnom Sudanu, koji je 2011. postao nezavisna država, počelo je u nedelju kada su trupe lojalne bivšem potpredsedniku države Rieku Maharu počele da napadaju kasarne.

Mahar je smenjen sa funkcije ove godine, a posle toga je krenuo u kampanju rušenja predsednika Silve Kira.

U proteklih šest dana u sukobima je poginulo više stotina ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track