PUSI RAJOT NA SLOBODI: Rusija je kaznena kolonija!
Foto: Rojter

Članice ruskog pank benda

PUSI RAJOT NA SLOBODI: Rusija je kaznena kolonija!

Planeta -
Amnestija: Tolokonjikova (24) i Aljohina (25), koje su puštene iz zatvora nakon dve godine, oštro iskritikovale sistem u svojoj zemlji
1 / 6 Foto: Reuter

MOSKVA - Osuda.Ruskinje Nadežda Tolokonjikova (24) i Marija Aljohina (25), članice ruskog pank benda Pusi rajot, oslobođene su juče, posle dve godine zatvora, zahvaljujući Zakonu o amnestiji i pomilovanju predsednika Rusije Vladimira Putina. Tolokonjikova, koja je sa još dve koleginice uhapšena zbog izvođenja antirežimskog performansa u pravoslavnoj katedrali Hrista Spasitelja, rekla je nakon puštanja s robije da je Rusija obična kaznena kolonija dok je Aljohina istakla da su njih dve „pošteđene“ samo zbog publiciteta.- U zatvoru sam stekla dragoceno iskustvo, koje će mi olakšati angažovanje na radu o ljudskim pravima. Videla sam državu iznutra, kakva je mašinerija totalitarizma - rekla je Tolokonjikova.Aktivistkinja je po izlasku iz zatvora, pored osude čitavog državnog poretka i uslova kojima su izloženi zatvorenici, objavila i da želi da se sastane s bivšom saradnicom iz benda Aljohinom kako bi oformile organizaciju za zaštitu ljudskih prava.- Mislim da ovo nije amnestija nego skrnavljenje. To ne predstavlja humanitarni čin, već za svrhu ima čist publicitet. Da sam mogla ostala bih u zatvoru - rekla je Aljohina, navodeći da se novi zakon odnosi samo na mali deo zatvorenika.Osim članica benda Pusi rajot, amnestirani su i aktivisti Grinpisa, kao i Mihail Hodorkovski, bivši naftni magnat, koji je, nakon oslobađanja prošle nedelje, odmah otišao u Nemačku.Inače, četiri članice Pusi rajot učestvovale su u performansu u kojem su 21. februara 2012. pesmom pozivale Bogorodicu da spase Putina. Ubrzo potom uhapšene su sve tri. Jekaterina Samucevič puštena je nakon pola godine, dok su Aljohina i Tolokonjikova osuđene i trebalo je da izađu na slobodu marta 2014. U međuvremenu, obe devojke žalile su se na stravične uslove u zatvorima, u kojima su izrabljivane i bile primorane na težak fizički rad u trajanju od 20 sati.

Šala na TviteruPUTIN DOČEKAO ZATVORENICUTolokonjikovu je dočekao veliki broj novinara, a u masi se nalazio i muškarac koji neodoljivo podseća na ruskog predsednika Vladimira Putina. Rusi su se na Tviteru, pitali da li je moguće da je njihov lider došao da je pozdravi, ali shvatili su da to baš nije tako.

Simić: Ovo je Putinov pokušaj da spase odnose sa ZapadomPolitički analitičar Predrag Simić rekao je za Kurir da je novi zakon o amnestiji, koji je prošle nedelje donesen u Rusiji, samo pokušaj ruskog predsednika Vladimira Putina da spase odnose sa Zapadom i sačuva predstojeću Olimpijadu u Sočiju.- Putin želi da popravi odnose zbog trenutne situacije s Ukrajinom, koja je sve dovela do usijanja. Odnosi Rusije i SAD već su se ranije pooštrili zbog reakcije u Siriji, kada umalo nisu zapucali jedni na druge. Ako bi se sve to nastavilo, ponovilo bi se ono što se desilo 1980. u Moskvi, kada niko nije došao na Olimpijadu - rekao je Simić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track