Papa Franja: Slobodno tržište pomaže bogatima, siromašni gladuju
Foto: Rojter

Poglavar Rimokatoličke crkve obratio se vernicima

Papa Franja: Slobodno tržište pomaže bogatima, siromašni gladuju

Planeta -
Prvi čovek Vatikana u božićnom intervjuu još jednom naglasio da nije marksista i istakao da današnji sistem ne omogućava pravdu u svetu

VATIKAN - Pozdravio svet.Papa Franja I (77), čije je pravo ime Horhe Mario Bergoljo, u Domu Svete Marte u Vatikanu u specijalnom božićnom intervjuu za veb-portal Vatikan insajder milanskog dnevnika Stampa ponovio je da nije marksista, ali da slobodno tržište ne donosi pravdu jer od njega dobijaju samo bogati, dok siromašni ljudi širom planete svakodnevno gladuju. Naglasio je i da Božić koji se slavi po gregorijanskom kalendaru za njega predstavlja drugi rođendan jer je kršten na taj dan 1936. u bazilici Marije Pomoćnice i svetog Karla Boromea u Argentini.Tvrdi da nije marksista- „Ekonomija kampanja“ pretpostavlja da će ekonomski rast, ohrabren slobodnim tržištem, neizbežno doneti veću socijalnu pravdu u svetu. Obećano je da će se puna čaša preliti u korist siromašnih. Umesto toga, čudesno se povećava i nikad ništa ne dolazi do siromašnih. Ponavljam, to ne govorim s tehničkog viđenja, već u skladu sa socijalnim naukom Crkve. To ne znači da sam marksista - naglasio je Franja.Borba za decuPapu je zapanjio podatak da svakog dana u svetu 10.000 dece umre od gladi.- Voleo bih da kažem čovečanstvu: „Dajte ljudima da jedu!“ Ako budemo sarađivali s humanitarnim organizacijama i svi se dogovorimo da nećemo bacati hranu, nego je slati onima kojima je potrebna, mogli bismo mnogo da učinimo u rešavanju problema gladi u svetu. Neka nada i nežnost Božića unište našu ravnodušnost - istakao je papa.Papa je još naglasio da hrišćani ne smeju da zaborave nadu i nežnost jer Crkva tad postaje hladna i gubi pravac kojim treba da se kreće.

Susret sa prethodnikomREKAO BENEDIKTU XVI DA SE MOLI ZA NJEGAPapa Franja posetio je pre Božića i svod prethodnika na tronu Vatikana Jozefa Ratzingera (86), nekad Benedikta XVI. Izrazio je veliko zadovoljstvo kad je video da on izgleda zdravije nego tokom mandata koji je napustio u februaru. Ratzinger ga je dočekao i pozdravio na ulazu u nekadašnji samostan gde sada živi. - Srećan Božić, moli se za mene - rekao je Franja Benediktu, na šta mu je on odgovorio da to uvek radi.

Prisustvovali misiVERNICI DOČEKUJU BOŽIĆ U JERUSALIMUVeliki broj vernika i turista juče po podne počeo je da se okuplja u Vitlejemu uoči svečane mise u Crkvi Hristovog rođenja u tom gradu i današnjeg Božića po gregorijanskom kalendaru. Večerašnju božićnu misu u Vitlejemu služio je latinski partrijarh Jerusalima Fuad Tval. Na Trgu jasli ispred Crkve Hristovog rođenja, na kojem se nalazi i Omarova džamija, postavljen je ogroman Deda Mraz. Broj pridošlih vernika ipak je bio manji nego što je to bio krajem 90-ih, kad su izraelsko-palestinski mirovni pregovori bili na svom vrhuncu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track