Katolici širom sveta proslavili Badnje veče

Najradosniji hrišćanski praznik

Katolici širom sveta proslavili Badnje veče

Planeta -
Papa je misu u Bazilici svetog Petra počeo postavivši figuru bebe Isusa u repliku jasli, a vernike je pozvao da otvore svoja srca i da se bore protiv "duha tame"

VATIKAN/VITLEJEM - Vernici širom sveta, koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru, proslavili su u utorak Badnji dan, papa Franja je služio ponoćnu misu u Vatikanu, dok se u istorijskom mestu Isusovog rođenja Vitlejemu okupilo više hiljada ljudi.

Papa je misu u Bazilici svetog Petra počeo postavivši figuru bebe Isusa u repliku jasli, a vernike je pozvao da otvore svoja srca i da se bore protiv "duha tame".

Ponoćna misa u jednoj crkvi u francuskim Alpima je naglo prekinuta pošto se deo plafona srušio svešteniku na glavu, a u belgijskom gradu Gentu svečanosti vezane za Badnje veče poremetilo je otkriće neeksplodirane bombe iz Dugog svetskog rata.

U Vatikanu je na Trgu svetog Petra svečano otkrivena tradicionalna scena Rođenja napuljskog umetnika Antonija Kantonea, koji je svoje delo nazvao po papi Franji i srednjovekovnom svecu koji ga je inspirisao Franji Asiškom.

Na Zapadnoj obali, u Vitlejemu, gde se povodom ovog praznika okupilo na hiljade vernika i turista, jerusalimski katolički poglavar Fuad Tval služio je ponoćnu misu kojoj je prisustvovao palestinski predsednik Mahmud Abas.

Tval je pozvao da se iznađe "pravedno i održivo rešenje za višedecenijski izraelsko - palestinski sukob, kao i pomirenje u regionu Bliskog istoka".

Na Trgu jasli, ispred Crkve Isusovog rođenja, otkrivena je džinovska figura Deda Mraza.

Badnje veče proslavljeno je i u Siriji, gde se među milionima raseljenih u građanskom ratu nalazi i više hiljada stanovnika istorijskog hrišćanskog sela Malula, od kojih mnogi još govore drevni aramejski jezik, kojim je, kako se veruje, govorio Isus Hrist.

Na Filipinima, gde je početkom novembra u udaru razornog tajfuna Haijan poginulo skoro 8.000 ljudi, Badnje veče proslavili su preživeli u svojim razorenim zajednicama, okupivši se u velikom broju na ponoćnim misama širom ostrvske zemlje.

S druge strane, američke vlasti su, našalivši se na ovaj dan, saopštile da je Deda Mraz dobio "zvaničnu dozvolu" da kroči na teritoriju SAD, pošto su njegovi irvasi od ministarstva poljoprivrede dobili sertifikat o zdravlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track