ZAROBLJENI NA  ANTARKTIKU: Naučnici sa broda biće evakusiani helikopterom!

Kinezi pripremaju akciju spasavanja

ZAROBLJENI NA ANTARKTIKU: Naučnici sa broda biće evakusiani helikopterom!

Planeta -
Odlučili smo evakuisati 52 putnika i četiri člana posade helikopterom sa kineskog broda Snežni zmaj, ukoliko meteorološke prilike to budu dopustile, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova

MOSKVA - Većina putnika sa ruskoga broda Akademik Šokalski, koji je od Božića zarobljen u antarktičkom ledu biti će evakuisana kineskim helikopterom, saopštilo je u ponedeljak rusko ministarstvo spoljnih poslova.

" Odlučili smo evakuisati 52 putnika i četiri člana posade helikopterom sa kineskog broda Snežni zmaj, ukoliko meteorološke prilike to budu dopustile", stoji u saopštenju ministarstva.

Na Akademiku Šokalskom nalaze se 74 osobe, naučnici, turisti i posada.

Australijske vlasti ranije su saopštile kako je tokom dana u pomoć putnicima ruskoga broda krenuo australijski ledolomac Aurora Australis, ali se on morao zaustaviti na pola puta zbog loših vremenskih uslova.

Ruski brod Akademik Šokalski od utorka je zarobljen u ledu, na lokaciji Commonwealth Bay 185 km od francuske baze Dumont D'Urville 100 nautičkih milja istočno od francuske naučne baze Dumont d'Urville na Antarktiku.

Tri ledolomca su se uputila u pomoć, ali dva, francuski i kineski, već su ranije morali odustati jer njihovi kapaciteti za lomljenje leda nisu bili dovoljni da bi mogli stići do ruskog broda.

U subotu, kineski Snežni zmaj stigao je na samo sedam nautičkih milja od ruskog broda, ali se morao okrenuti zbog debljine leda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track