AL KAIDA D.O.O: Bin Ladenovi se plaše samo poreske policije!
Foto: Kurir

Vodili uredno knjige

AL KAIDA D.O.O: Bin Ladenovi se plaše samo poreske policije!

Planeta -
Al Kaida je svoje knjige vodila kao da svakog trenutka očekuje poresku inspekciju ili nekog državnog revizora

Prema dosad nepoznatim dokumentima koje je otkrila novinska agencija Asošijeted Pres zloglasna teroristička mreža Al Kaida opsednuta je čistim računima.

Iako je njihova delatnost u suprotnosti sa zakonom, organizacija koju je dugi niz godina vodio Osama bin Laden, svoje knjige vodi kao da svakog trenutka očekuje poresku inspekciju ili nekog državnog revizora.

Naime, u jednoj napuštenoj zgradi u Maliju, gde je u gradu Timbuktuu sve do nedavne francuske vojne intervencije delovala ispostava Al Kaide u Magrebu, pronađeno je oko sto računa iz kojih se vidi koliko su ovi teroristi precizno vodili poslovne knjige. Zabeleženo je doslovno sve – od kupovine najobičnije sveće ili sapuna do nabavke makarona ili superlepka. I to u tri primerka.

Otkriven je čak i račun za kolačić koji košta 60 američkih centi.

"Tražili su mi račun i za najmanju sitnicu, čak i za vrećicu neskafe", kaže Mohamed Điteje (31), vlasnik jedne radnje u Timbuktu.

Uz uobičajene svakodnevne potrepštine, naravno da je Al Kaida nabavljala i oružje, o čemu je takođe vođena detaljna evidencija. Osim sređenih računa, Al Kaida može da se pohvali i organizacijom poput one u nekoj multinacionalnoj korporaciji. Tako su pronađeni rasporedi rada, tablice sa platama, detaljno razrađene budžeti i biografije potencijalnih novih članova, što bi bila svojevrsna kadrovska služba.

Postoji i uprava, upravni odbor pa čak i Odeljenje za odnose s javnošću.

"Zbog prirode posla kojima se bave moraju da imaju neke knjigovodstvene standarde", tvrdi nekadašnji savetnik za borbu protiv terorizma u američkom Stejt Departmentu Viliam Mekkants.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track