UŽIVO: Nova 2014. stigla u Kinu!
Foto: AP

Srećna i berićetna

UŽIVO: Nova 2014. stigla u Kinu!

Planeta -
Novu godinu dočekali su na Maršalskim ostrvima kao i u istočnim delovima Rusije i u Australiji

OKLEND - Ostrva Samoa i Kiribati prvi ušli u 2014. godinu. U 2014. godinu. Spektakularni vatrometi u Melburnu i Sidneju. Poslednji će u Novu godinu ući stanovnici Američke Samoe, čitav dan nakon Samoe, iako ih deli samo 80 kilometara.

17.06 - Stanovnici Pekinga i Hongkonga proslavili dolazak Nove 2014. godine. Stanovnici Hongkonga 2014. godinu dočekali sa najvećim vatrometom do sada. U Pekingu veličanstven doček kraj Kineskog zida.

16.02 - Nova godina stigla i u Japan! Na tokijskom tornju zasvetleo broj 2014, a iz obližnjeg hrama čuju se zvona.

14.00 - Spektakularnim vatrometom kod sidnejske zgrade Opere i lučkog mosta, Australija je dočekala 2014. godinu.

11.00 - Nova 2014. godina stigla je i na Božićno ostrvo u Indijskom i ostrvo Kiribati u Tihom okeanu. Staru godinu ispratili su i stanovnici Novog Zelanda i Fidžija, tačnije deo sveta koji 12-13 sati ispred srednjoevropskog vremena.

Ubrzo potom Nova godina stigla je i na Maršalska ostrva kao i u istočne delove Rusije.

Samoa, ostrvo sa 180.000 stanovnika, pre dve godine je zbog ekonomskih razloga promenila stranu na datumskoj granici, s njene istočne strane prešla na zapadnu, i od tada u novu godinu ulazi prva, a ne poslednja kao ranije.

Za razliku od njih, stanovnici Kiritimata, odnosno Božićnog ostrva, navikli su da u nove godine ulaze prvi. Kiritimati je najistočniji deo pacifičke ostrvske države Kiribati, otkrio ga je kapetan Džejms Kuk na sam Božić, pa je u svetu poznat i pod nazivom Božićno ostrvo.

http://www.youtube.com/watch?v=h7qjIs4IkNg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track