NOVI IRAČKI RAT: Pobunjenici zauzeli policijske stanice, vlada podigla avione!

Žestoki okršaji posle napada Al Kaide

NOVI IRAČKI RAT: Pobunjenici zauzeli policijske stanice, vlada podigla avione!

Planeta -
Iračke snage bezbednosti pokrenule operaciju vazdušnih udara na položaje sunitskih boraca, koji skoro u potpunosti kontrolišu Faludžu i Ramadi

Irak je u četvrtak dospeo na ivicu novog rata, ovog puta građanskog, pošto su vlasti u Bagdadu pokrenule operaciju vazdušnih udara protiv sunitskih ustanika u Faludži i Ramadi, koje pobunjenici u najvećem delu i kontrolišu.

Napadi avijacije usledili su posle serije žestokih okršaja vladinih snaga u ustanika, koje mahom čine borci lojalni pokretu nazvanom Islamska država Iraka i Levanta, odnosno lokalnom ogranku Al Kaide.Vladine snage više nemaju nikakvu kontrolu nad Faludžom koju kontrolišu Al Kaida i lokalna plemena, a na prilazima gradu uspostavljeni su kontrolni punktovi.

Slična situacija je i u Ramadi. Borci Al Kaide napali su, pre oko 24 časa, policijsku stanicu u Faludži i naredili policajcima da "nestanu". Tom prilikom oslobođeno jue više od stotinu zatvorenika, a opljačkano je kompletno naoružanje i oprema iz te stanice.

Ostale policijske stanice u Faludži su, jednostavno, zapaljene. Premijer Nuri el Maliki je u sredu poslao pojačanja lokalnim snagama bezbednosti, ali se, istovremeno, raspao parlament pošto su 44 poslanika podnela ostavke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja