NAJJAČA ZIMA U POSLEDNJIH 20 GODINA: Severnu Ameriku okovaće led na -50!
Foto: Ap

Najgore tek dolazi

NAJJAČA ZIMA U POSLEDNJIH 20 GODINA: Severnu Ameriku okovaće led na -50!

Planeta -
Najgore za Severnu Ameriku tek stiže sa novim ciklonom koji će doći sa najintenzivnim prodorom arktičke vazdušne mase u poslednjih 20 godina. Ekstremna hladnoća će prvo zahvatiti američki Srednji Zapad, a zatim sledi njeno širenje prema jugu i istoku SAD

NJUJORK - U Sjedinjenim državama januar se isključivo veže za hladnoću. Ciklon Herkules koji je velikom delu SAD doneo hladnoću i sneg, a u susednoj Kanadi i ekstremno niske temperature koje su ponegde padale zadnjih dana i ispod -40 stepeni celzijusovih je samo početak ekstremnog nevremena.

Ipak najgore za severnu Ameriku tek stiže sa novim ciklonom koji će doći sa najintenzivnim prodorom arktičke vazdušne mase u poslednjih 20 godina, a u nekim delovima kontinenta i duže. Ekstremna hladnoća će prvo zahvatiti američki Srednji Zapad, a zatim sledi njeno širenje prema jugu i istoku SAD.

Široka arktička vazdušna masa trenutno se nalazi nad severozapadnom Kanadom i za vikend će dosegnuti i granicu SAD i Kanade. Ciklon koji je doneo sneg Severnoj Dakoti i severozapadu Minesote samo je utabao put novom ekstremnom ciklonu koji stiže iz Kanade.

U narednoj nedelji najviše dnevne temperature u Dakoti i delu Minesote neće prelaziti -18 stepeni celzijusovih, a minimalne jutarnje temperature neće padati ispod -30 stepeni celzijusovih.

Hladnije od -15°C moglo bi biti daleko na jugu SAD-a, sve do istočne Nebraske ili severa Illinoisa. Veoma hladno će biti i od Mičigena do istočne Montane, gde temperature mogu pasti ispod -20°C. U okolini Ohaja niske temperature biće praćene snažnim severnim vetrom pa će osećaj hladnoće biti oko -50°C!

Ipak, najgora hladnoća stiže u ponedjeljak i utorak. Hladnoća će se proširiti na istok i jug zemlje od Velike Nizije prema Misisipiju o dolini Ohaja. Oko -35°C u jutarnjim časovima biće u velikom delu Severne Dakotre, Minesote, pa čak zapada Vinskonsina.

Temperatura od -15 do -20°C biće zabeležene duboko na jugu, sve do Ozarks Doline, uključujući Leksington, Ky. i Springfild. Temperaturni rekordi očekuju se u desetinama gradova od Teksasa do Srednjeg Zapada.

U Čikagu bi u ponedjeljak najviša dnevna temperatura, mogla biti najniža u poslednjih 20 godina. 18.1.1994. i 25.12.1983. izmereno je -24°C.

U Sinsinatiju najviša dnevne temperatura možda neće preći -18°C, što će biti prvi put od 1985. Od kada postoje službena merenja, a to je od 1872., to se dogodilo svega 5 puta.

Snažni severni vetrovi između ciklona nad Kvebekom i polja visokog pritiska vazduha nad Velikom Dolinom doneće ekstremno snažan osećaj hladnoće, u nekim predelima do -50°C. U takvim uslovima, ljudsko telo bez zaštite stradalo bi za samo 5 do 10 minuta.

Hladnoća će se u utorak premestiti prema Istočnoj obali, a dobra vest je da će sredinom i posebno krajem nedelje hladnoća posvuda popustiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track