Angela Merkel ličnost godine u Poljskoj

Priznanje

Angela Merkel ličnost godine u Poljskoj

Planeta -
Popularnost među Poljacima nemačka kancelarka ima da zahvali pre svega činjenici da je Poljska između ostalog i zahvaljujući podršci Nemačke uspela da se izbori za istu količinu novca u evropskom budžetu i za naredni budžetski period od 2014. do 2020. godine

VARŠAVA - Tek četvrti put otkako postoji anketa, poljski nedeljnik Vprost titulu "čovek godine" u Poljskoj dodelio je strancu - Angeli Merkel kao osobi koja je u protekloj godini najviše uticala na društveni, politički i privredni život u Poljskoj.

Nemačka kancelarka osvanula je na naslovnoj strani novog broja nedeljnika Vprost a članak posvećen ličnosti godine naslovljen je "Angela Merkelovska".

Nemačka kancelarka to poljsko priznanja nije zaslužila samo u anketi koju je nedeljnik uveo 1991. godine, već i od samih Poljaka koji su je u anketi CBOS označili za najuticajnijeg političara u svetu tokom protekle godine. Takvu popularnost među Poljacima Angela Merkel ima da zahvali pre svega činjenici da je Poljska između ostalog i zahvaljujući podršci Nemačke uspela da se izbori za istu količinu novca u evropskom budžetu i za naredni budžetski period od 2014. do 2020. godine.

Ovog puta Poljaci su u prigodnim anketama označili za događaj 2013. godine upravo dogovor Evropske unije o budžetu i odluku da će im na raspolaganje biti stavljeno 105,8 milijardi evra iz zajedničke evropske kase, što je za 4,5 milijardi više nego u prethodnom budžetskom periodu.

"Angela Merkel ostvarila je u vremenima krize uspeh bez predsedana kada je izabrana po treći put za redom na čelo nemačke vlade. Kao drugo, zemlja koju predvodi je naš najvažniji saveznik i partner. Upravo taj savez je u velikoj meri doprineo da dobijemo isti udeo u finansijskoj perspektivi EU kao i u prethodnoj", naveo je poljski nedeljnik argumente koji su presudili ove godine u anketi.

Poslednji i nezanemarljivi argument je i to koliko se političari u Poljskoj, prvenstveno premijer Donald Tusk ugledaju na njen politički stil.

"Šefica nemačke vlade danas ima veliki uticaj na politiku zemlje na reci Visla", podsetio je Vprost. Od stranaca do sada su za ličnost godine u anketi Vprosta proglašeni 2002. godine tadašnji komesar za proširenje EU Ginter Ferhojgen, 2004. godine vođa "narandžaste revolucije" u Ukrajini kasniji predsednik Viktor Juščenko a 2007. godine selektor poljske fudbalske reprezentacije Leo Benhaker.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track