SAD u ledu, u Evropi proleće
Foto: Ap

Posledice globalnog zagrevanja sve očiglednije

SAD u ledu, u Evropi proleće

Planeta -
Veliki deo Amerike prethodnih dana okovala nezapamćena zima s temperaturom koja se spuštala do minus 40, dok su se na drugoj strani sveta na plus 13 medvedi budili iz zimskog sna
1 / 3 Foto: Rojters

VAŠINGTON - Klima poludela.Širok pojas Amerike prethodnih dana okovala je nezapamćena zima, pa su temperature koje su se spustile na istorijski nizak nivo i manje su od onih na većem delu Antarktika izazvale smrt 21 osobe. S druge strane, u ostatku sveta gde bi trebalo da pada sneg i bude veoma hladno vlada pravo proleće. Tako se desilo da su medvedi u zoološkim vrtovima širom SAD, pa čak i oni polarni, pobegli od oluje u skloništa, a u Slovačkoj i Poljskoj te životinje su se pre vremena probudile iz zimskog sna i izašle iz pećina, u Češkoj su izmileli insekti, a na mnogim biljkama pojavili su se pupoljci. Analitičari ističu da se baš u ovom trenutku mogu videti posledice globalnog zagrevanja Zemlje.Vremenske neprilike u SAD nastale usled priliva ledenog arktičkog vazduha izazvale su pravi šok kako kod Amerikanaca, tako i u čitavom svetu. Fotografije zaleđenih zgrada, jezera, puteva i drveća ulivaju jezu, a prognoza meteorologa da bi temperature mogle da se u nekim područjima spuste i na minus 50 izaziva ogroman strah. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je čak i na Havajima, koji važe za mesto na kojem uvek vlada prijatno, toplo vreme, zabeležena rekordna temperatura od čak minus 16.- Pokušavam da ne mislim na hladnoću, već da se koncentrišem na posao. Kad radim, ne osećam zimu. Bilo toplo bilo hladno, ja sam ovde tokom svih vremenskih prilika - rekla je jedna poštarka.U isto vreme Evropu je zadesio iznenađujuće topao januarski period pošto su temperature dostigle čak 13 stepeni. U Slovačkoj su zbog toga medvedi počeli da izlaze iz zimskih skrovišta, a i priroda je počela da pupi kao da je april.- Kad se medvedi probude iz zimskog sna, većinom ostaju blizu brloga. Reč je pre svega o mlađim medvedima. U najvišim predelima, gde je ipak hladnije, mislimo da će se neće buditi - rekao je Erik Balaž iz slovačkog udruženja za zaštitu šuma VLK.Međutim, meteorolozi ističu da od sredine januara taj deo evropskog kontinenta očekuje oštar mraz, dok će se vremenske prilike u SAD stabilizovati u naredna dva dana.

Vuk Jeremić šest SATI ZAROBLJEN NA AERODROMUNekadašnji srpski ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić ostao je na dan proslave pravoslavnog Božića, 7. januara, čak šest sati zarobljen na njujorškom aerodromu usled pomeranja leta zbog nezapamćene zimske oluje koja je pogodila SAD. Jeremić je na svom Tviter nalogu napisao da je u Njujorku zabeležena temperatura od minus 28, što je najniža vrednost za to područje još od 1896.- Nije baš preterano prijatno kad vam let odlože za šest sati. Kad se to desi posle ponoći, kad je sve zatvoreno, to je prava katastrofa - dodao je Jeremić kasnije na Tviteru.

Beguncu se izjalovio planVRATIO SE U ZATVOR ZBOG MRAZAAmerikanac Robert Vik (42), koji je pobegao s robije u američkoj državi Kentaki, nije mogao da više od jednog dana izdrži nisku temperaturu, pa se vratio u zatvor. Naime, Vik je posle bega ušao u jedan motel i zamolio recepcionera da pozove policiju da dođe po njega. On je nosio samo zatvorske pantalone, košulju i jaknu, pa bi se verovatno smrzao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track