SRPSKA DIJASPORA: Guverner Nju Džersija da nam se izvini
Foto: Beta/AP

Protestno pismo

SRPSKA DIJASPORA: Guverner Nju Džersija da nam se izvini

Planeta -
Kris Kristi treba javno da se izvini srpskom narodu jer je gradonačelnika Fort Lija Marka Sokolića nazvao "malim Srbinom", kaže Slavka Drašković, direktorka vladine Kancelarije za saradnju sa dijasporom

NJU DŽERSI - Srpska dijaspora u Americi zatražila je od guvernera Nju Džersija Krisa Kristija da se javno izvini zbog vređanja srpskog naroda, rekla je direktorka vladine Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković.

Draškovićeva je u saopštenju dostavljenom medijima dodala da navedeni incident govori da su i dalje prisutne predrasude i uvrede srpskog naroda, a da su Srbi ostali "loši momci".

"Brojna srpska dijaspora u Americi uputila je protest guverneru Nju Džersija Krisu Kristiju i zatražila od njega da se javno izvini zbog vređanja srpskog naroda kada je Marka Sokolića, gradonačelnika Fort Lija, pogrdno nazvao idiotom i malim Srbinom", rekla je Draškovićeva.

Biti Srbin, kako se navodi u protestnom pismu američkih Srba, sada je postalo ponižavajući i omalovažavajući termin u SAD i srpska dijaspora u Americi je posebno uznemirena što se reč srpski koristila u veoma ponižavajućem kontekstu.

U protestnom pismu se, dodala je Draškovićeva, podseća da je veliki broj Srba dao doprinos američkoj kulturi i životu, među kojima su i Nikola Tesla i Mihajlo Pupin.

Draškovićeva je istakla da se ne sme dozvoliti da se svako prezime koje se završava na "ić" identifikuje sa lošim i pogrdnim, i da kao u navedenom slučaju, postane žrtva predrasuda i predubeđenja kada je u pitanju srpski narod.

"Srbija i Srbi su od dešavanja devedesetih godina prošlog veka izgubili medijsku kampanju u informisanju o dešavanjima u regionu, a time i dobro ime i ugled koji su krasili Srbe i Srbiju", rekla je Drašković koja smatra da srpska dijaspora u SAD sa pravom traži izvinjenje od Kristija.

Srbiji su, rekla je Draškovićeva, potrebni odluka, dobra lobi firma i pomoć srpske dijaspore kako bi informacije o Srbiji i srpskom narodu vratile dobro ime zemlje, kao i što su bile pre raspada bivše republike, a posebno u vreme njenog formiranja i po završetku Prvog svetskog rata.

U saopštenju se navodi i da je srpska dijaspora u SAD najstarija i najorganizovanija srpska zajednica u svetu, kao i da su u toj zemlji Srbi bili predstavnici u Kongresu i u Senatu, kao što su Džordž Vojnović i Melisa Bin.

Svojim uticajem, Srbi iz Amerike su, rekla je Drašković, doveli do osnivanja srpskog kokusa u Kongresu, a uticajni pojedinci i organizacije u Americi preduzimaju mnogobrojne aktivnosti i lobiranja na poboljšanju imidža Srbije.Međutim, istakla je Drašković, ni oni, kao ni bilo koja druga srpska zajednica u svetu, ne mogu da rade sami za srpske interese i dobro ime Srbije, bez saradnje i koordinacije sa maticom.

"Zbog toga ova vlada preduzima aktivniju, transparentniju i jaču politiku prema dijaspori. Ovakva politika treba da bude dugoročna i dosledna i da se ne menja prilikom političkih promena u zemlji, kako bi se nastavio kontinuitet u saradnji sa dijasporom", rekla je Draškovićeva.

Saradnici guvernera Nju Džersija i jednog od vodećih kandidata republikanaca na predsedničkim izborima 2016. godine Krisa Kristija, upleteni su u aferu koja poslednjih dana pogađa javnu scenu u SAD, a u kojoj se "pominju" Srbi, Hrvati i politička osveta.

Skandal je dospeo u javnost, kada je otkriveno da su Kristijevi saradnici odlučili da kazne demokratskog gradonačelnika mesta Fort Li, Marka Sokolića, jer nije želeo da da podršku političku podršku na izborima, pa je u mejlovima koji su otkriveni pronađeno da piše da će "nastupiti teški dani za tog malog Srbina".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja