VEOMA UZNEMIRUJUĆE: Pogledajte Hičkokov zabranjeni dokumetarac o nacističkim logorima smrti

Film koji je šokirao majstora horora

VEOMA UZNEMIRUJUĆE: Pogledajte Hičkokov zabranjeni dokumetarac o nacističkim logorima smrti

Planeta -
Njegovo prikazivanje posle rata je zaustavljeno pošto je došlo do promene politike prema Nemačkoj. Hičkoku je dostavljeno sve što su Britanci i Sovjeti snimili prilikom ulaska u mnogobrojne koncentracione logore. Majstor horora" bio toliko šokiran materijalom koji je dobio, da nedeljama nije ulazio u studio

LONDON - Dokumentarni film Alfreda Hičkoka o nacističkim koncentracionim logorima, koji je nastao posle Drugog svetskog rata, ali nikada nije bio prikazan, konačno će ugledati svetlo dana.

Posle intervencije stručnjaka Kraljevskog ratnog muzeja, film je u odličnom stanju, a kako je rekao kustos muzeja Toni Higit, njegovo prikazivanje posle rata zaustavljeno je, pošto je došlo do promene politike prema Nemačkoj.

Za režisera filma izabran je Hičkok, kome je dostavljeno sve što su Britanci i Sovjeti snimili prilikom ulaska u mnogobrojne koncentracione logore.

Bilo je zamljišenjo da on film završi u veoma kratkom roku, ali je "majstor horora" bio toliko šokiran materijalom koji je dobio, da nedeljama nije ulazio u studio.

Kada je film konačno bio završen, saveznici su zaključili da bi poske Nirnberškog procesa, a u sklopu promene političke klime, bio suvišan još jedan šamar Nemačkoj.

U Kraljevskom ratnom muzeju osamdesetih godina je pronađeno šest, od sedam rolni Hičkokovog filma i nešto od tog materijala je bilo prikazano na Berlinskom festivalu 1984. godine.

U međuvremenu je pronađen i materijal sa sedme rolne, koja je nedostajala, a stručnjaci Kraljevskog ratnog muzeja su sve obradili koristeći digitalnu tehnologiju.

Premijera filma očekuje se krajem ove godine, jer posao na obradi filmskog materijala još nije kompletno završen.

http://www.youtube.com/watch?v=xI_6oLPC-S0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track