OBRAČUN SA INTERVENTNOM: Bivši ministar policije povređen u tuči na protestima u Kijevu
Foto: Reuters

Prekinuto zatišje u Ukrajini

OBRAČUN SA INTERVENTNOM: Bivši ministar policije povređen u tuči na protestima u Kijevu

Planeta -
Demonstranti bacali boju i ljuljali policijske autobuse
1 / 7 Foto: Reuters

KIJEV - U sukobima između demonstranata i interventne policije sinoć u Kijevu povređeno je više ljudi, među kojima i bivši ukrajinski ministar unutrašnjih poslova i jedan od vođa tamošnje opozicije Jurij Lucenko, objavio je britanski Bi-Bi-Si.

Do sukoba je došlo ispred suda u Kijevu, gde se okupio veliki broj ljudi da bi čuo presudu u slučaju protiv članova jedne ultradesničarske organizacije, koji su bili optuženi za organizovanje terorističke zavere.

Nakon što je objavljena presuda, kojom su trojica ultranacionalista osuđeni na zatvorsku kaznu od šest godina za učešće u zaveri za dizanje u vazduh statue sovjetskog revolucionara Vladimira Iljiča Lenjina 2011. godine, besni demonstranti su blokirali prolaz za autobuse koji su prevozili policajce.

Situacija je eskalirala pošto su demonstranti bacili boju na autobuse i počeli da ih ljuljaju. U izveštajima lokalnih televizijskih stanica su prikazani snimci na kojima se vide pretučeni demonstranti, među kojima je i Jurij Lutsenko, koji je navodno dobio udarac u glavu.

U Kijevu se već gotovo dva meseca održavaju protesti opozicije protiv odluke predsednika Viktora Janukoviča od 21. novembra da prekine pripreme o potpisivanju Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, već je umesto toga u decembru postigao dogovor sa Rusijom, u skladu sa kojim je za Ukrajinu značajno smanjena cena ruskog gasa.

Ukrajinska krajnja desnica igra aktivnu ulogu u proevropskom pokretu, kojeg oni vide kao protivtežu ruskom uticaju na Ukrajinu, navodi dopisnik Bi-Bi-Sija iz Kijeva, Dejvid Stern.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track