ISTRAGA U SAD: Droga otkrivena kod oficira zaduženih za nuklearne rakete
Foto: Wikipedia

Nadgledali 420 projektila

ISTRAGA U SAD: Droga otkrivena kod oficira zaduženih za nuklearne rakete

Planeta -
Ovi oficiri su bili zaduženi za lansiranje raketa, što znači da su svojom odlukom i pritiskom na "crveno dugme" mogli da odlučuju o sudbini ogromnog broja ljudi

VAŠINGTON - Američke vojne vlasti započele su istragu nakon što je kod desetorice oficira Ratnog vazduhoplovstva, od kojih su neki bili zaduženi za nadgledanje nuklearnih balističkih interkontinentalnih raketa, pronađena droga.

Mediji u SAD prenose da su pod istragom dvojica oficira iz Vazduhoplovne baze Malmstrom u Montani, koja nadgleda 420 nuklearnih projektila.

Ovi oficiri su bili zaduženi za lansiranje raketa, što znači da su svojom odlukom i pritiskom na "crveno dugme" mogli da odlučuju o sudbini ogromnog broja ljudi.

Ukupno je pod istragom devet poručnika i jedan kapetan u šest baza u Americi i Velikoj Britaniji.

Istraga je započeta u Vazduhoplovnoj bazi Edvards u Kaliforniji, kada je ustanovljeno da neki oficiri koriste drogu za "rekreacionu upotrebu".

Prošlog meseca je general-major Vazduhoplovstva SAD Majkl Keri izgubio posao pošto je otkriveno da se tokom trodnevnog boravka u Rusiji na leto 2013. godine stalno opijao i da je bio u društvu "zgodne sumnjive žene". On je, takođe, bio zadužen za nadzor nuklearnog oružja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track