ZA ŠAKU DOLARA: Prodata dozvola za lov na ugroženog crnog nosoroga
Foto: Rojters

Pred istrebljenjem

ZA ŠAKU DOLARA: Prodata dozvola za lov na ugroženog crnog nosoroga

Planeta -
Protivnici dozvole smatraju da svi crni nosorozi moraju da budu zaštićeni jer se nalaze na listi ugroženih životinja ali i ukazuju da aukcije ove vrste pokazuju da će Amerikanci platiti koliko treba kako bi ubili svaku vrstu

DALAS - Dozvola za lov ugroženog afričkog crnog nosoroga prodata je na aukciji u Dalasu za 350.000 dolara i pored protesta zaštitnika prirodne okoline.

Stiv Vagner, portparol Dalas safari kluba koji je sponzorisao aukciju, potvrdio je da je dozvola za lov na nosoroge u Namibiji prodata ali nije želeo da otkrije identitet kupca, piše AP.

Izrčni direktor kluba Ben Karter rekao je da će sav novac sakupljen na aukciji biti iskorišćen za zaštitu ovih životinja. On je pojasnio i da će kupac dozvole smeti da ulovi samo starog mužjaka koji više ne moze da pari i da je ta životinja već određena za uklanjanje jer je postao agresivan i ugrožava druge.

Aukcija je ipak izazvala žestoke kritike grupa za zaštitu prirodne okoline i prava životinja a FBI je ranije ove sedmice objavio da ispituju pretnje smrću nekim članovima kluba.

Protivnici dozvole smatraju da svi crni nosorozi moraju da budu zaštićeni jer se nalaze na listi ugroženih životinja ali i ukazuju da aukcije ove vrste pokazuju da će Amerikanci platiti koliko treba kako bi ubili svaku vrstu.

Procenjuje se da je oko 4000 crnih nosoroga ostalo u divljini dok ih je 1960 ih bilo 70.000.

Aukcija je organizovana u centru Dalasa iza zatvorenih vrata i uz veliko prisustvo policije. Namibija godišnje nudi pet dozvola za lov a sinoć prodata dozvola prva je dostupna van zemlje.

Lovokradice već godinama love sve vrste nosoroga zbog njihovog roga koji je veoma cenjen na crnom tržištu, naročito u Aziji gde je tražen zbog svojih navodnih medicinskih svojstava a skoro istrebljenje pojedinih vrsta pripisuje se i gubitku staništa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track