MINISTAR U ZAVOJIMA: 50.000 demonstranata u Kijevu zbog prebijanja opozicionara

Ne smiruju se strasti u Ukrajini

MINISTAR U ZAVOJIMA: 50.000 demonstranata u Kijevu zbog prebijanja opozicionara

Planeta -
Protesti u Ukrajini krenuli su od 21. novembra prošle godine zbog odbijanja vlasti da potpišu sporazum o pridruživanju sa EU koji je bio u pripremi tri godine, i njijhovom okretanju bližoj ekonomskoj saradnji sa Moskvom

KIJEV - Oko 50.000 ljudi demonstriralo je danas u centru Kijeva zbog povređivanja bivšeg ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, a sadašnjeg opozicionog vođu Jurija Lucenka, javili su izveštači agencije Frans pres. Lucenko je povređen juče ujutro u Kijevu za vreme okršaja između antivladinih demonstranata i policije u kojima je povređeno još 11 ljudi.

On je smešten u intenzivnu negu zbog povreda glave a danas je, prema rečima njegove portparolke, u stabilnom stanju. Ona je rekla da je on dobio desetak udaraca palicom po glavi kao i da su mu u bolnici dozvoljene samo posete najuže porodice.

"Napad na Lucenka (49) pokazuje nivo proizvoljnosti u našoj zemlji, policija se čak ne zaustavlja pred svojim bivšim zvaničnikom", izjavio je penzioner Anatoli Radiuk. Protesti u Ukrajini krenuli su od 21. novembra prošle godine zbog odbijanja vlasti da potpišu sporazum o pridruživanju sa EU koji je bio u pripremi tri godine, i njijhovom okretanju bližoj ekonomskoj saradnji sa Moskvom.

Potpisivanje 17. decembra ekonomskih sporazuma sa Moskvom kojim se predviđa kredit od 15 milijardi dolara, i smanjuje cena ruskog gasa za trećinu dovelo je do smirivanja protesta. Međutim napad na opozicionu novinarku Tatjanu Cornovol krajem decembra i ovaj napad na Jurija Lucenka su izgleda dali novi podstrek opozicionom pokretu koji traži ostavku predsednika i vlade.

"Protesti treba da se nastave. Učinićemo sve da promenimo ovaj sistem koji dozvoljava policiji da tuče ljude", izjavio je u saopštenju cuveni ukrajinski bokser i opozicionar Vitalij Kličko. Nove demonstracije zakazane su za 19. januar u Kijevu, naveo je Kličko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track