ATOM IZ KOMŠILUKA: Rusija dograđuje reaktore na nuklearnoj centrali u Mađarskoj

Investicija

ATOM IZ KOMŠILUKA: Rusija dograđuje reaktore na nuklearnoj centrali u Mađarskoj

Planeta -
Orbanov kabinet je saopštio da bi prvi dodatni reaktor trebalo da proradi 2023. godine. Kad radovi budu završeni, centrala bi trebalo da podmiruje oko 50 odsto energetskih potreba Mađarske

BUDIMPEŠTA - Rusija će izgraditi dva nova reaktora u nuklearnoj centrali u Paksu na jugu Mađarske koja sada podmiruje 40 odsto energetskih potreba te zemlje. Sporazuma o tome su danas potpisali mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsednik Vladimir Putin, koji su se sastali nadomak Moskve.

Kako je rečeno u kancelariji mađarskog premijera, Moskva će takođe dati Budimpešti zajam koji pokriva 80 odsto izgradnje dodatnih reaktora centrale na Dunavu.

Ovaj poduhvat u jedinoj nuklearnoj centrali u Mađarskoj trebalo bi da košta između 10 i 12 milijardi evra. Centrala Paks je sarađena 1970-ih godina na osnovu sovjetske tehnologije. Orbanov kabinet je saopštio da bi prvi dodatni reaktor trebalo da proradi 2023. godine. Kad radovi budu završeni, centrala bi trebalo da podmiruje oko 50 odsto energetskih potreba Mađarske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track