PREVARA: Srbin pao s putarskom mafijom iz Slovenije!

Slovenci raskrinkali ogromnu aferu

PREVARA: Srbin pao s putarskom mafijom iz Slovenije!

Planeta -
Biznismen Ranko Mimović uhapšen zbog sporne privatizacije preduzeća „Cestno podjetje Ljubljana“ (CPL), pranja novca i dvostruke prevare

LJUBLJANA - Uhvaćeni.Srpski biznismen Ranko Mimović uhapšen je u Sloveniji zbog umešanosti u spornu privatizaciju putarskog preduzeća „Cestno podjetje Ljubljana“ (CPL), čiji je poslednji zvanični vlasnik, kao i zbog optužbi za pranje više miliona evra i prevaru. Mimović, koji je 2010. dospeo u žižu interesovanja brojnih medija u regionu kad je objavio da je njegova firma iz Beograda „FIA elektrisiti“ postala najveći pojedinačni vlasnik akcija hrvatske „Podravke“, zadržan je u pritvoru zbog sumnje da bi mogao da pobegne i ponovi krivično delo.Oprao 2,2 miliona €Prema informacijama slovenačkog lista Dnevnik, iako policija Mimovića, koji ima i slovenačko državljanstvo, sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i pranja novca koji je ispumpavan iz CPL, on će ipak ostati u pritvoru zbog prevare. Naime, radi se o 2,2 miliona evra koje je njegovoj privatnoj firmi „Patera“ uplatio jedan od podizvođača CPL. Reč je o Alojzu Bizjaku, direktoru kompanije „Albistroj“, koji obavlja pripremne radove. Taj novac uplaćen je jer je Bizjaka nekadašnji predsednik UO kompanije Stanko Petrić ubedio da su ta sredstva spasonosna za CPL. Međutim, novac je završio na računu Mimovićeve firme.Uhapšeno još četvoroTakođe, Mimoviću u Ljubljani sude za još jedan pokušaj prevare jer je na sličan način od Bizjaka dobio 95.000 evra, a i taj novac je završio na njegovom ličnom računu.Inače, Mimovićeva kompanija „Patera“ je pomoću „Albistroja“ od trojice nekadašnjih menadžera CPL Mihaela Bizjaka, Zvoneta Šavorja i Bojana Kozarja u novembru 2012. kupila neke akcije CPL. Za to je trebalo da „Albistroju“ plati 568.000 evra, međutim kompanija taj novac nikad nije videla.Nacionalna istražna kancelarija Slovenije je, osim Mimovića, uhapsila još četvoro osumnjičenih za brojne malverzacije. Medu njima su i nekadašnji direktori CPL Stanko Petrić i Alojz Kramljak.

Na udaru kritikaHRVATI TVRDILI DA JE ZASTUPAO MIROSLAVA MIŠKOVIĆAKad je 2010. Ranko Mimović objavio da je njegova firma „FIA elektrisiti“ postala najveći pojedinačni vlasnik akcija hrvatske „Podravke“, to je naišlo na burne reakcije Hrvata, koji su tad tvrdili da on zastupa Miroslava Miškovića, koji je tri godine ranije želeo da kupi kompaniju naših suseda. Međutim, Mimović je u to vreme za Kurir negirao takve navode, ističući da Miškovića nikad nije upoznao. U to vreme bila je zanimljiva činjenica koju su preneli hrvatski mediji da menadžment „Podravke“ nije bio upoznat s transakcijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track