KATALONCI HOĆE DRŽAVU: Odobren referendum o nezavisnosti španske pokrajine

Secesija u Španiji?

KATALONCI HOĆE DRŽAVU: Odobren referendum o nezavisnosti španske pokrajine

Planeta -
Mas je najavio da će 7,6 miliona stanovnika Katlonije na referendumu odgovarati na pitanje da li žele da Katalonija bude država i ako žele, da li žele da bude nezavisna

BASELONA - Parlament Katalonije podržao je danas, većinom glasova, inicijativu o održavanju referenduma o nezavisnosti i na taj način je najveća španska pokrajina i formalno ušla u sukob sa Vladom u Madridu.

Parlament je odluku doneo sa 87 glasova "za" i 43 "protiv", što je nešto manje od dvotrećinske podrške.

Na taj način, predsednik regionalne vlade Artur Mas dobio je podršku poslanika, tri sedmice nakon što je saopštio da referendum o nezavisnosti planira da zakaže za novembar ove godine.

U skladu sa Ustavom Španije, autonomni regioni ne mogu da organizuju referendume o nezavisnosti bez saglasnosti nacionalne skupštine, koja će u ovom slučaju izostati.

Mas je najavio da će 7,6 miliona stanovnika Katlonije na referendumu odgovarati na pitanje da li žele da Katalonija bude država i ako žele, da li žele da bude nezavisna.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, više od 80 odsto Katalonaca insistira na organizovanju referenduma, ali većina još nema jasno defenisan stav kako bi na njemu glasala.

Zagovornici nezavisnosti smatraju da bi premijer Španija Marijano Rohoj trebalo da postupi kao britanski premijer Dejvid Kameron, koji se protivi nezavisnosti Škotske, ali je dopustio njihov referendum.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track