Britanija više nije vojna sila!
Foto: Rojters

Bivši sekretar odbrane SAD kritikovao saveznike

Britanija više nije vojna sila!

Planeta -
Robert Gejts istakao da odluka ostrvske zemlje da smanji budžet za vojsku znači da ona više neće biti odgovarajući partner njegovoj zemlji

VAŠINGTON - Sevaju varnice.Bivši američki sekretar odbrane Robert Gejts, koji je služio i tokom mandata nekadašnjeg lidera SAD Džordža V. Buša i aktuelnog predsednika Baraka Obame, rekao je da Britanija više nije vojna sila i da iz tog razloga neće moći da bude ravnopravni partner Americi. Naime, on je u intervjuu za britanski BBC istakao da odluka vlade ostrvske zemlje da smanji vojni budžet izaziva stanje u kojem ona više neće biti u mogućnosti da raspolaže punim spektrom vojne spremnosti.Ostaju bez nosača avionaKomentari funkcionera Amerike, inače zemlje bliskog saradnika Britanije, usledili su nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo da će do 2020. svoju armiju umanjiti za 20.000 članova, mornaricu za 6.000, a kraljevsko vojno vazduhoplovstvo (RAF) za 5.000 vojnika. Pored toga, prvi put u istoriji posle Prvog svetskog rata ta država će ostati i bez jedinog nosača aviona koji je imala do 2011. Takvi planovi uplašili su njene američke saveznike, koji smatraju da će na taj način izgubiti dragocenog saborca.- Bez nosača aviona, Britanija više neće moći da bude odgovarajući partner Americi, kao što je bila do sada. Neće biti u mogućnosti da dejstvuje na pravi način u oblastima koje se smatraju problematičnim u svetu - rekao je Gejts.Važan nuklearni programOn je takođe upozorio Britance da nipošto ne odustaju od svog nuklearnog programa „Trident“, iako je već smanjen broj nuklearnih podmornica.- Mislim da je za vašu zemlju važno da ne odustajete od svih vojnih sposobnosti kojima trenutno raspolažete - istakao je bivši američki sekretar odbrane voditelju BBC.Inače, Gejtsa je podržao i viši američki funkcioner odbrane, koji je s njim radio, Beri Pavel. On je istakao da odluke Britanije o smanjenju budžeta za vojsku znače da će veza Britanije i SAD uticati i na učešće u aktuelnim konfliktima u svetu.- Uvek treba deliti i rizike i odgovornosti. Ako jedna strana ne raspolaže odgovarajućim snagama, onda ne može biti reči o pravoj alijansi - naglasio je Pavel.

Izazvao bes najvažnijih saboraca... Robert Gejts
Izazvao bes najvažnijih saboraca... Robert Gejts

Premijer reagovaoKAMERON: TO JE BESMISLICABritanski premijer Dejvid Kameron oštro je reagovao na izjave bivšeg američkog sekretara odbrane Roberta Gejtsa. On je naveo da je njegova zemlja i dalje veoma jaka vojna sila i da su navodi Amerikanca potpuna besmislica.- Ne slažem se sa gospodinom Gejtsom! Sve je pogrešno razumeo! Britanija ima četvrti najjači vojni budžet na svetu, odmah posle SAD, Kine i Rusije - istakao je Kameron.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track