SUMORNE PROGNOZE: 10 najvećih pretnji svetu u 2014!

Svetski ekonomski forum

SUMORNE PROGNOZE: 10 najvećih pretnji svetu u 2014!

Planeta -
Svetski ekonomski forum sastavio je listu rizika koji imaju potencijal da negativno utiču na brojne zemlje i ekonomije u svetu

Svetski ekonomski forum (WEF) sastavio je listu rizika koji imaju potencijal da negativno utiču na brojne zemlje i ekonomije u svetu, a dati rizici klasifikovani su kao ekonomski, ekološki, geopolitički, društveni i tehnološki.

Fiskalna kriza u vodećim svetskim ekonomijama

U izveštaju "Globalni rizici 2014", fiskalna kriza smatra se najvećim rizikom. Razvijene privrede i dalje su u opasnosti, a brojna tržišta u usponu su u poslednjim godinama beležila rast kreditiranja, što bi moglo da podstakne finansijsku krizu i u tim zemljama. Fiskalna kriza u bilo kojoj od velikih privreda može lako da se prelije na ceo svet.

Strukturno visoka nezaposlenost

Nezaposlenost se nalazi na drugom mestu liste rizika, budući da su brojni ljudi, kako u razvijenim, tako i u rastućim privredama, bez posla. Posebno su pogođeni mladi, od kojih je u nekim zemljama bez posla 50 odsto, a mnogi od njih rade poslove za koje su prekvalifikovani.

Nestašica vode

Brojni ekološki problemi našli su se na listi, a kriza sa vodom rezultat je lošeg upravljanja ionako retkim zalihama i prevelike konkurencije na tržištu.

Ozbiljan disparitet u primanjima

Zabrinutost oko razlike u primanjima podstaknuta je uticajem finansijske krize na srednju klasu u razvijenim zemljama, a globalizacija je dovela do jaza među primanjima i u zemljama u razvoju i usponu.

Neuspeh u prilagođavanju klimatskim promenama

Iako vlade i korporacije odavno pozivaju na ubrzano smanjenje emisije štetnih gasova, jasno je da je sada potrebno ne samo ublažiti klimatske promene, već im se i prilagoditi. Neuspeh u tome najviše utiče na najranjivije, pogotovo one u najmanje razvijenim zemljama.

Sve češće ekstremne vremeske pojave

Ekstremne vremenske pojave kao što su suše i poplave posledica su promene klime, a takvi događaji dovode do brojnih rizika, poput nestašice hrane u svetu i političke i socijalne nestabilnosti.

Loše globalno upravljanje

Rizik od neuspeha globalnog upravljanja najviše je povezan sa ostalim rizicima sa liste. Slabe ili neadekvatne globalne institucije, sporazumi i mreže, u kombinaciji sa nacionalnim i politickcim interesima, koče pokušaje saradnje u borbi sa globalnim rizicima.

Nestašica hrane

Kriza hrane tesno je povezana sa klimatskim promenama i nastaje kada hrana odgovarajućeg kvaliteta ili količine postane nedostupna.

Kolaps velike finansijske institucije ili mehanizma

Pet godina nakon kolapsa banke "Liman braders" (Lehman Brothers), propast neke velike institucije i dalje veoma brine stručnjake, jer je kvalitet sredstava u brojnim bankama i dalje sporan.

Ozbiljna politička i društvena nestabilnost

Erozija poverenja između država i građana preti da dovede do kolapsa države i raširenog unutrašnjeg nasilja, regionalne ili čak globalne nestabilnosti, pa i do vojnog sukoba, navodi WEF.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track