Najnovije vesti

RAJ NA ZEMLJI: Građani Turkmenistana ne plaćaju plin, struju i vodu!
Foto: Rojters

Zemlja bez računa

RAJ NA ZEMLJI: Građani Turkmenistana ne plaćaju plin, struju i vodu!

Planeta
Ipak, predsednik Turkmenistana Kurbankuli Berdimuhamedov odlučio je da je vreme da se štedi i najavio da će za početak svako domaćinstvo morati da postavi plinomere, kako bi racionalnije trošili energiju

AŠGABAT - Građani Turkmenistana se nikada neće požaliti na režije, jer ih i nemaju, barem ne one za plin, struju i vodu. Tako je još od 1993. godine, ali sada bi se to moglo promeniti jer je predsednik te bogate zemlje shvatio da ipak moraju da štede energiju.

Pet miliona stanovnika države čiji je "apsolutni vladar" Kurbankuli Berdimuhamedov, koji je izbore osvojio 2006. godine, a zatim sa 97 posto glasova ponovo izabran 2012. godine, uživa u sistemu u kojem nema potrebe da izdvajaju novac na osnovne energente i vodu.

Naime, procenjuje se da Turkmenistan ima četvrte po veličini u svetu rezerve prirodnog plina, pa građani nemilice uživaju u toj blagodeti.

Međutim, moguće da tako nešto ne potraje još dugo.

Predsednik Turkmenistana odlučio je da je vreme da se štedi i najavio da će za početak svako domaćinstvo morati da postavi plinomere, kako bi racionalnije trošili energiju.

On nije kazao kada će tačno doći do postavljanja plinomera niti da li će i koliko građani Tukmenistana morati da izdvajaju za prirodni plin.

Naime, besplatno korištenje plina Tukrmenistan košta godišnje pet milijardi dolara, stoga je Berdimuhamedov, koga u narodu zovu "Zaštitnik", istakao da je to pretežak ekonomski teret i da moraju učiniti nešto kako ne bi odveli zemlju u propast, uprkos tome što je 2006. godine parlament koji on potpuno kontroliše izglasao produženje "politike besplatne energije" do 2030. godine.

"Instalacija merača će omogućiti ljudima da plin koriste ekonomičnije, dok i ona maksimalna uplata za prirodni gas neće predstavljati nikakav problem Turkmenistancima", kazao je Berdimuhamedov.

Inače, Turkmenistan poslednjih godina sve više radi na izvozu prirodnog plina, posebno u Kinu sa kojom su dogovorili izvoz 65 milijardi kubnih metara plina do 2020. godine.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...