SVI ZA MIR: Završena konferencija o Siriji, nastavak pregovora u Ženevi

Pod pokroviteljstvom Ban Ki Muna

SVI ZA MIR: Završena konferencija o Siriji, nastavak pregovora u Ženevi

Planeta -
Što je dosta, dosta je. Vreme je za pregovore, rekao je Ban, istakavši da Sirijci moraju da se ujedine kako bi spasli svoju zemlju, zaštitili svoju decu i izveli sebe na miran put

MONTRE - Međunarodna mirovna konferencija o Siriji završena je danas u švajcarskom gradu Montreu, gde su se po prvi put od početka sirijskog konflikta pre skoro tri godine sastali predstavnici sirijskog režima i opozicionih grupa, a učestvovali zvaničnici iz oko 40 zemalja i međunarodnih organizacija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun poručio je sirijskim sukobljenim stranima da je došlo vreme za pregovore kako bi se okončalo krvoproliće u toj zemlji.

"Naš cilj je bio da pošaljemo poruku obema sirijskim delegacijama i sirijskom narodu da svet želi hitno okončanje sukoba", rekao je Ban na završnoj konferenciji za novinare, a prenosi AFP.

"Što je dosta, dosta je. Vreme je za pregovore", rekao je Ban, istakavši da Sirijci moraju da se ujedine kako bi spasli svoju zemlju, zaštitili svoju decu i izveli sebe na miran put.

Izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Lahdar Brahimi rekao je na istoj konferenciji za novinare da će se sutra sastati sa obema sirijskim stranama kako bi razgovarali o narednim koracima u pregovorima.

"Sutra ću se odvojeno sastati sa njima i videti kako na najbolji način možemo dalje", kazao je Brahimi i dodao da ima naznaka da su obe strane spremne da razgovaraju o razmeni zarobljenika, humanitarnoj pomoći i lokalnim prekidima vatre, preneo je Rojters.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovna konferencija protekla kao što se i očekivalo i da su sirijske delegacije rekle da će u petak direktno pregovarati i da će početi sa merama izgradnje poverenja, navodi britanska agencija.

Lavrov, koji je rekao da je danas razgovarao sa sirijskim ministrom spoljnih poslova Validom al-Mualemom i sirijskim opozicionim liderom Ahmedom Džarnom, pozvao je opoziciju i njene strane podržavaoce da se ne fokusiraju isključivo na promenu vlasti u Damasku.

"Da bi se osiguralo da pregovori neće propasti, potrebno je uticati na obe delegacije", rekao je Lavrov i istakao da je "glavna stvar otpočeti taj proces".

On je naveo da će, kako se očekuje, pregovori dveju delegacija trajati oko nedelju dana, pre pauze i druge runde.

Lavrov je nagovestio napredak u pregovorima o mogućem primirju u severnom gradu Alepu i da su u toku slični razgovori o centralnom gradu Homsu, ali nije pružio više detalja.

"Relativno manje teška pitanja su mere izgradnje poverenja, humanitarna pomoć, razmena zarobljenika", rekao je on.

Predviđeno je da delegacije sirijskog režima i opozicije otpočnu pregovore u Ženevi u petak.

Cilj konferencije u Montreu, pod nazivom "Ženeva 2", bio je da se dogovori "mapa puta" za Siriju na bazi one koju su juna 2012. usvojile SAD, Rusija i druge velike sile.

Tim planom je predviđeno stvaranje prelazne vlade, a kasnije i organizovanje izbora.

Sirijski konflikt traje od marta 2011. godine, a u njemu je prema procenama UN poginulo više od 100.000 ljudi, a oko četiri miliona je izbeglo iz zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track