Najnovije vesti

KBC Zagreb: Pacijent nije ostavljen na stolu, operaciju preuzela iskusnija ekipa
Foto: Shutterstock

Sve po dogovoru

KBC Zagreb: Pacijent nije ostavljen na stolu, operaciju preuzela iskusnija ekipa

Planeta
To je bio dogovor između mlađe službe koja je započela operaciju i starije, iskusnije službe koja ju je nastavila, navodi upravnik Kliničko-bolničkog centra Zagreb Zlatko Giljević

ZAGREB - Upravnik Kliničko-bolničkog centra Zagreb Zlatko Giljević demantovao je danas medijske natpise da je njihov hirurg nakon završetka smene ostavio pacijenta usred operacije i naglasio da slučaj nema nikakve veze ni sa novim kolektivnim ugovorom, niti sa smenskim radom.

"To je bio dogovor između mlađe službe koja je započela operaciju i starije, iskusnije službe koja ju je nastavila", objasnio je Giljević.

Prema svim informacijama kojima raspolažem, dodao je upavnik KBC-a, pacijent nije ostavljen na stolu.

S obzirom na natpise da hirurzi zbog novog kolektivnog ugovora ostavljaju na stolu pacijente pod anestezijom i odlaze iz bolnice, jer im je završeni radno vreme, podsetio je da svaki lekar mora do kraja da pruži pomoć pacijentu i ne sme da ga napusti."To nije samo etički, nego i krivični problem", podsetio je Giljević.

Kako je objasnio, radno vreme u bolnicama je klizno, svaki ostanak se evidentira i ulazi u radne sate koji se prema novom kolektivnom ugovoru zbrajaju, pa sve što prelazi 180 sati u mesecu obračunava se kao prekovremeni rad."Prema našim analizama svi koji puno rade, pogotovo transplantacijski timovi i hirurzi, imaće znatno veće plate nego ranije. Ali pripravnost, u kojoj se ništa ne radi, biće manje plaćena. Idemo za tim da platimo rad", rekao je Giljević.

Predsednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Spomenka Avberšek oštro je opovrgla izjave koje medijima daju članovi Hrvatskog lekarskog sindikata o navodnom neplaćanju prekovremenog rada u zdravstvu."Svakom radniku u zdravstvu svaki prekovremeni sat se evidentira i plaća", tvrdi Avberšek, jedna od potpisnica novog kolektivnog ugovora koji je na snazi od početka decembra, a koji nije hteo da potpiše Lekarski sindikat.

Podsetimo, neimenovani hirurg iz KBC-a Zagreb ispričao je da je pacijenta ostavio usred operacije, jer mu se smena završila, a prekovremene sate mu, kako tvrdi, ne plaćaju rekao je on dodajući da nije jedini koji je pacijenta ostavio pod anestezijom u sali, već da je bilo barem nekoliko takvih slučajeva u poslednje tri sedmice.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...