RAT U KIJEVU: Amerika preti Ukrajini sankcijama
Foto: Kurir štampano

Podržali demonstrante

RAT U KIJEVU: Amerika preti Ukrajini sankcijama

Planeta -
Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je na brifingu za novinare da je do tenzija u Ukrajini došlo, jer vlast nije shvatila da postoji opravdano nezadovoljstvo u narodu

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države osudile su danas nasilje u Kijevu, pozvavši sve strane da se uzdrže od daljih sukoba, istovremeno zapretivši Ukrajini sankcijama ako se situacija u toj zemlji ne popravi.

Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je na brifingu za novinare da je do tenzija u Ukrajini došlo, jer vlast nije shvatila da postoji opravdano nezadovoljstvo u narodu.

SAD su pozvale ukrajinsku vladu da povuče, kako se navodi, antidemokratske zakone koji su nedavno usvojeni, dodao je Karni.

U Kijevu su u sredu izbili žestoki nemiri i u sukobima policije i demonstranata poginulo je troje ljudi, dok se situacija danas donekle smirila, ali je i dalje bilo sporadičnih sukoba.

Tokom noći demonstranti su učvrstili svoje barikade džakovima peska, a jutros su bacali kamenice dok je policija uzvratila šok bombama.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič obećao je danas predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu da ne planira da uvede vanredno stanje zbog protesta u prestonici Ukrajine Kijevu, saopšteno je iz Evropske komisije.

Napetost u Ukrajini traje od kraja novembra kada je vlast odlučila da tada ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer bi to pogoršalo ekonomske odnose sa Rusijom.

Prozapadno orijentisani građani od tada protestuju, tražeći od predsednika Janukoviča i vlade da nastave evropske integracije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track