Premijer Japana: S Kinom napeto kao između sila pred Prvi svetski rat
Foto: Rojters

Šinzo Abe iznenadio

Premijer Japana: S Kinom napeto kao između sila pred Prvi svetski rat

Planeta -
Ta izjava izazvala je opšte iznenađenje prisutnih na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, iako je poznato da su dve azijske velesile u poslednje vreme razmenjivale prilično oštru retoriku

TOKIO - Zatezanje odnosa.Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da su sadašnji odnosi između njegove zemlje i Kine toliko napeti da mogu da se uporede sa oštrim rivalitetom kakav je postojao između Britanije i Nemačke uoči Prvog svetskog rata. Ta izjava izazvala je opšte iznenađenje prisutnih na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, iako je poznato da su dve azijske velesile u poslednje vreme razmenjivale prilično oštru retoriku, a u vezi sa sporom zbog ostrva u Istočnom kineskom moru na koja obe zemlje polažu pravo.

- Iako su Britanija i Nemačka imale viševekovne trgovinske odnose, to nije sprečilo izbijanje rata 1914 - istakao je Abe. Odmah nakon te izjave njegovi portparoli požurili su da objasne da poređenje nije značilo da je rat realna mogućnost između azijskih suseda.

Inače, Kina i Japan, druga i treća najveća ekonomska sila na svetu, vekovima imaju duboke poslovne odnose. Međutim, tenzija između njih postoji. Dok se u Kini smatra da se Japan nije u dovoljnoj meri pokajao i iskupio za zločine počinjene u okupaciji tridesetih i četrdesetih, njihove komšije se brinu zbog jačanja kineske vojne industrije.

(S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja