USTANAK U UKRAJINI : Demonstranti zauzeli zgrade lokalnih vlasti širom zemlje
Foto: AP Photo

Januković ostaje bez vlasti?

USTANAK U UKRAJINI : Demonstranti zauzeli zgrade lokalnih vlasti širom zemlje

Planeta -
Danas je, inače, u rodnom Lavovu, uz prisustvo hiljada građana, sahranjen Jurij Verbicki, učesnik protesta u Kijevu, koji je ove nedelje kidnapovan da bi potom njegovo telo bilo pronađeno u obližnjoj šumi

KIJEV - U šest regiona zapadne Ukrajine demonstranti su okupirali zgrade lokalnih vlasti čime se otvara mogućnost da predsednik Viktor Janukovič izgubi kontrolu nad znatnim delom zemlje.

U Lavovu su demonstranti juče zauzeli zgradu državne uprave i primorali guvernera Olega Saloa da napiše izjavu o ostavci. Salo, koga je kao i sve druge guvernere u Ukrajini postavio Janukovič, a nije ih birao narod, naknadno je izjavio kako je ta ostavka nevažeća, data pod pritiskom, izveštava AFP.

U zauzetoj upravnoj zgradi je prenoćilo 200 ljudi, koji ne pokazuju nameru da je napuste, već su je opasali barikadom od vreća s peskom i automobilskih guma.

Demonstranti su takođe blokirali autoput koji od Lavova vodi prema granici s Poljskom.

Januković nikada nije bio previše popularan u Zapadnoj Ukrajini, čije stanovništvo većinom podržava integraciju sa EU i čini gro demonstranata koji u Kijevu protestuju protiv njegove vlade, dok je istok zemlje, sa kojeg potiče i sam Janukovič, više rusofilski nastrojen.

Ozbiljni sukobi su prošle noći zabeleženi i u gradu Čerkasiju, južno od Kijeva, gde je policija uspela da spreči demonstrante u osvajanju zgrade lokalne administracije i uhapsila 58 ljudi.

U Ivano-Frankivsku, hiljade demonstranata je uspelo da okupira dva sprata zgrade regionalne administracije, uprkos otporu policije kojha je koristila suzavac.

U Rivnu su demonstranti osvojili zgradu lokalne uprave i prenoćili u njoj, ali su danas dozvolili službencima koji su došli na posao da rade.

Zgrada lokalne administracije je došla u ruke demonstranata i u regionu Hmeljnicki, dok je gradu Lutsku, središtu regona Volin, policija sama dozvolila demonstrantima da uđu u zgradu lokalne administracije nakon što je tamošnji guverner najavo ostavku.

Demonstranti su danas upali i u kancelariju Mihaila Papijeva, gradonačelnika mesta Černivci, u blizini granice s Rumunijom, primoravši ga da im prepusti gradsku skupštinu.

Oko 1.000 demonstranata protestovao je danas i ispred zgrade regionalne uprave u Užgorodu, glavnom gradu regiona Transkarpatije, na granici s Mađarskom i Slovačkom. Ovaj region karakteriše kompleksna etnička i jezička struktura, po čemu se donekle razlikuje od ostatka Zapadne Ukrajine.

Danas je, inače, u rodnom Lavovu, uz prisustvo hiljada građana, sahranjen Jurij Verbicki, učesnik protesta u Kijevu, koji je ove nedelje kidnapovan da bi potom njegovo telo bilo pronađeno u obližnjoj šumi.

Jedan drugi aktivista, koji je otet zajedno sa Verbickim, je pušten, nakon što je bio brutalno pretučen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track