SUDIJA ODLUČIO: Josip Perković u pritvoru do podizanja optužnice!
Foto: Beta

Ubistvo Stjepana Đurekovića

SUDIJA ODLUČIO: Josip Perković u pritvoru do podizanja optužnice!

Planeta -
Sudija je odlučio da Perković bude u pritvoru do formalnog podizanja optužnice za ubistvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića

BERLIN - Bivši funkcioner jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković biće u pritvoru u Nemačkoj do formalnog podizanja optužnice za ubistvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u okolini Minhena.

Sudija je danas odlučio da Perković bude u pritvoru, pošto je juče izručen iz Hrvatske, javila je nemačka novinska agenciaj DPA.

Ustavni sud Hrvatske odbio je juče ustavnu tužbu Josipa Perkovića na pravosnažnu odluku o izručenju Nemačkoj, čime je bila uklonjena poslednja mogućnost da Perković izbegne izručenje Nemačkoj koja ga traži zbog sumnje da je umešan u ubistvo Đurekovića.

Perković se protivio izručenju Nemačkoj i navodio da je žrtva lažnog svedočenja operativca bivše jugoslovenske tajne policije Udbe Vinka Sindičića, koji je nedavo u pismu Perkovićevoj odbrani naveo da je lažno svedočio u slučaju Đureković pod pritiskom nemačke tajne policije.

Hrvatska je uoči ulaska u EU u julu prošle godine onemogućila izručenje Josipa Perkovića Nemačkoj ograničavanjem primene evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002, što je dovelo do sukoba s Evropskom komisijom i pretnji sankcijama Hrvatskoj.

Zagreb je potom pristao na kompromis prema kojem od 1. januara 2014. godine evropski nalog primenjivati bez spornog vremenskog ograničenja, što je omogućilo hapšenje Perkovića prvog dana nove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja