CRNA SMRT DOLAZI: Vraća se kuga koja je pobila pola Evrope!
Foto: Wikipedia

Naučnici u strahu

CRNA SMRT DOLAZI: Vraća se kuga koja je pobila pola Evrope!

Planeta -
"Desilo se već tri puta i zbog toga moramo da montrimo na sve što bi moglo da se dogodi u budućnosti", rekao je Hendrik Poinar direktor DNK centra Univerziteta u Hamiltonu

KANADA - Dve najrazornije epidemije kuge u istorji čovečanstva, od kojih je svaka ubila više od polovine stanovništva Evrope, izazvane su od različitih sojeva istog infektivnog agensa, pokazala je najnovija naučna studija.

Justinijanova kuga kojoj se pripisuje da je odgovarna za konačni nestanak Rimskog carstva, i kuga iz 14. veka, nazvana Crna smrt, nastale su od dve bakterije koje su boravile u istom domaćinu - crnom pacovu.

Detaljnije analize su pokazale da su različiti sojevi ove bakterije prouzrokovali Justinijanovu kugu, odnosno Crnu smrt. I dok je soj koji je prouzrokovao Justinijanovu kugu u potpunosti nestao, Crna smrt se pojavila ponovo sredinom 19. veka od koje je u Kini i Indiji umrlo oko 12 miliona ljudi.

Naučnici u najnovijoj studiji upozoravaju da bi moglo da dođe do nove epidemije kuge kao posledica bakterije koja živi u trenutnoj populaciji glodara.

"Ključno je naglasiti da bi sve to moglo ponovo da se dogodi. Desilo se već tri puta i zbog toga moramo da montrimo na sve što bi moglo da se dogodi u budućnosti", rekao je Hendrik Poinar direktor DNK centra Univerziteta u Hamiltonu.

Njegove kolege tvrde da je kroz istoriju bakterija Yersinia Pestiskuge sa glodara prešla na ljude, a da "rezervoari" kuge postoje u mnogim delovima sveta.

Ipak naučnici se uzdaju da sadašnji antibiotici kao i klimatske promene na planeti mogu donekle da preduprede ovaj scenario.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track