SMENA: Odlazi šef britanske Agencije za praćenje elektronskih komunikacija
Foto: Kurir štampano

Pada zbog Snoudena

SMENA: Odlazi šef britanske Agencije za praćenje elektronskih komunikacija

Planeta -
Ljan Loban (53), napustiće ove godine mesto direktora Agencije, na kojem je proveo šest godina

LONDON - Britanske vlasti saopštile su u utorak će direktor državne Agencije za praćenje elektronskih komunikacija (GĆQ), ekvivalenta američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), biti smenjen.

Ljan Loban (53), napustiće ove godine mesto direktora Agencije, na kojem je proveo šest godina, saopštio je Forin ofis.

Britanske vlasti, takođe, tvrde da odlazak Lobana iz GĆQ nema nikakve veze sa slučajem Edvarda Snoudena, odbeglog obaveštajca NSA, koji je u javnost izneo podatke o špijuniranju, već da je njegova smena svakako bila planirana.

GĆQ - čije se sedište nalazi u ogromnoj kružnoj zgradi popularno nazvanoj "krofna" - dovodi se u vezu sa SAD u slučaju špijuniranja.

Prema jednom od Snoudenovih otkrića, Britanija je na Bliskom istoku postavila stanicu za tajni nadzor interneta i presretanje telefonskih poziva i prenosa onlajn podataka, a informacije o tome prosleđivane su GĆQ-u.

Agencija je, takođe, držala pod nadzorom najmanje 200 optičkih telekomunikacionih linija, uključujući i prekookeanske i svakodnevno nadzirala oko 600 miliona telefonskih razgovora, tvrdi Snouden.

"Gori su od SAD", izjavio je Snouden za list "Gardijan".

Pozvan da se pojavi pred parlamentarnom komisijom prošlog novembra i odgovori na Snoudenove optužbe, Loban je insistirao na tome da agencija nije sprovodila masovno prisluškivanje britanske javnosti.

"Mi ne traćimo svoje vreme na slušanje telefonskih razgovora ili čitanje mejlova većine građana", rekao je tada Loban.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track