BRUKA: Logorašima RS ne daju da na Zlatištu dignu krst od 26 metara
Foto: Fonet

Ništa od radova

BRUKA: Logorašima RS ne daju da na Zlatištu dignu krst od 26 metara

Planeta -
Podseća se da je parcela na Zlatištu površine 1.095.611 metara kvadratnih u vlasništvu države

SARAJEVO - Plan Saveza logoraša Republike Srpske da na brdu Zlatište iznad Sarajeva bude podignut krst visok 26 metara ipak će ostati nerealizovan.

Pozivajući se na svoja saznanja, list tvrdi da nikada nije sprovedena odluka Komisije za državnu imovinu od 19. novembra 2012. godine kojom je parcela državnog zemljišta trebalo da bude dodeljena lokalnim vlastima u Republici Srpskoj.

Odmah nakon te odluke, na adresu Komisije stiglo je pismo visokog predstavnika EU u BiH Valentina Incka, u kojem se traži da ona bude preispitana. Dok se to ne desi, praktično, raniji stav o Zlatištu ostaje “mrtvo slovo”.

Uz to, Incko je u svom pismu upozorio i da su u vezi s tom lokacijom već ranije vođene burne polemike u BiH javnosti te da je i međunarodna zajednica morala da interveniše.

Podseća se da je parcela na Zlatištu površine 1.095.611 metara kvadratnih u vlasništvu države. Komisija je na jednoj od, kako se navodi, vrlo kontroverznih sednica donela odluku da se ta parcela dodeli RS. Nakon što je ta sednica završena uz buru negodovanja bošnjačkih predstavnika.

Krajem prošle godine predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić poslao je vlastima RS te načelnicima sedam opština sarajevske regije zahtev da se uključe u finansiranje gradnje tzv. spomenika, odnosno podizanja krsta.

“Mi smo dobili pismo Incka. Pre toga, predsednik Komisije Zvonimir Kutleša nije nikada dao nalog da se odluka napiše. Ona nikada nije ni objavljena. Ali, nije ni poništena. Tu sada vlada status quo”, rekao je “Avazu” jedan od članova Komisije za državnu imovinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track