Austrija upućuje više vojnika u Bosnu
Foto: Reuters

Povećavaju kontigent

Austrija upućuje više vojnika u Bosnu

Planeta -
Dodatni vojnici treba da nadomeste mađarski kontingent, koji se povlači

BEČ - Austrija će na leto uputiti dodatnih 130 vojnika u međunarodnu vojnu misiju pod komandom EU u Bosni i Hercegovini.

"Povećaćemo kontingent, to je već odlučeno", najavio je ministar odbrane Gerald Klug u izjavi bečkom dnevniku "Kurir".

Dodatni vojnici iz Austrije treba da nadomeste mađarski kontingent, koji se povlači iz Bosne. Trenutno je u okviru misije EU u Bosni stacionirano oko 190 vojnika iz Austrije. Inače u međunarodnim misijama širom sveta Austrija aktuelno ima oko 800 vojnika, a u programu austrijske vlade predviđeno je 1.100 vojnika.

Ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc nedavno je zatražio da se poštuje dogovor i poveća broj vojnika u međunarodnim misijama.

"Mereno po veličini Austrije, u poređenju sa drugim zemljama već smo veoma jako zastupljeni", kazao je Klug.

On je pozdravio uspostavljanje misije EU u Centralnoj Africi, ocenivši da je to signal da Evropa preuzima više odgovornosti za svoju bezbednost.

"Bezbednost za Evropu, a tako i Austriju zahteva aktivnu bezbednosnu politiku. Moramo biti prisutni svugde tamo gde nastaju krize", kazao je ministar odbrane neisključujući mogućnost učešća austrijske vojske u misijama u Maliju i Centralnoj Africi, koje su pod mandatom UN.

Trenutno Generalštab austrijske vojske analizira moguće učešće u ovom misijama. Generalštab analizira i povećanje broja vojnika na Kosovu, pošto je od strane NATO u Beč pristigao takav zahtev.Na osnovu rezultata analize ministar će doneti odluku i usaglasiti je sa vladom.

Šef austrijske diplomatije Kurc je izrazio zadovoljstvo odlukom o povećanju broja vojnika u misiji u Bosni."Sšest nedelja nakon usvajanja programa vlade počela je prva primena", konstatovao je on dodajući da je brzo povećanje važan i dobar korak, koji podvlači da je prioritet Austrije zapadni Balkan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track