NAĐEN OTETI VOĐA UKRAJINSKIH PROTESTA: Sekli su mi uši i ekserima me razapinjali
Foto: Beta Ap

Oteli i danima mučili ukrajinskog demonstranta

NAĐEN OTETI VOĐA UKRAJINSKIH PROTESTA: Sekli su mi uši i ekserima me razapinjali

Planeta -
Ukrajinac Dmitro Bulatov (35), nestali aktivista opozicije, pronađen prebijen i osakaćen u selu pored Kijeva posle skoro deset dana

KIJEV - Zastrašujuće!Dmitro Bulatov (35), nestali aktivista ukrajinske opozicije, pronađen je posle skoro deset dana obliven krvlju i sav u ranama. On tvrdi da je otet i zlostavljan, što potvrđuju brojne posekotine i modrice koje je imao po licu i telu. Dmitro Bulatov, član grupe Automajdan koja već skoro tri meseca protestuje protiv predsednika Viktora Janukoviča, nestao je 22. januara. Držali ga u mrakuNađen je u četvrtak u selu izvan Kijeva s teškim telesnim povredama. Izjavio je da je bio otet i da su ga kidnaperi danima prebijali, mučili, razapeli na krst i čak mu odsekli jedno uvo. Iako ne može da prepozna osobe koje su ga otele jer je konstantno držan u mraku, rekao je da su otmičari govorili s ruskim akcentom.- Razapeli su me na krst i zakucali mi ruke ekserima. Odsekli su mi uvo i isekli su mi lice. Nema dela tela na meni koji nije prebijen... Hvala bogu, živ sam - rekao je Bulatov.Vođa opozicije Vitalij Kličko posetio je Bulatova u bolnici u Kijevu.- Ovo što se desilo Dmitru urađeno je kako bi se zastrašili svi učesnici protesta - rekao Kličko. Bulatova su posetili i ostali lideri demonstacija, a mučeni Ukrajinac je preko Petra Porošenka poslao poruku svojim zemljacima na barikadama.Duh mu nisu slomili- Dmitro me je zamolio da prenesem njegov pozdrav svima i da vam poručim da nisu uspeli da ga slome. On je pun energije i, uprkos činjenici da mu je telo prebijeno, Dmitrov duh je jak! - poručio je Porošenko.Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton uputila je oštar protest zbog nezakonitog hapšenja, mučenja i ubistava demonstranata u Ukrajini. Vojnici i radnici u Oružanim snagama Ukrajine pozvali su ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da preduzme neodložne mere za stabilizaciju situacije u zemlji.

Sav u ranama... Dmitro Bulatov
Sav u ranama... Dmitro Bulatov

Ukinut sporni zakonJANUKOVIČ POTPISAO USLOVNU AMNESTIJUPredsednik Viktor Janukovič potpisao je uslovnu amnestiju za uhapšene tokom skorašnjih nereda na ulicama i odobrio ukidanje zakona kojima je bilo znatno ograničeno pravo na protest. Hiljade demonstranata na kijevskim ulicama pozdravile su ukidanje pomenutih zakona, ali su odbacili amnestiju zato što je data pod uslovom da se aktivisti evakuišu iz okupiranih državnih ustanova. Janukovič je potpisao ukaze iako je na bolovanju.

LicemerAZAROV POBEGAO U BEČDoskorašnji ukrajinski premijer Nikolaj Azarov, pobegao je u Beč. On je privatnim avionom otputovao u austrijsku prestonicu, gde mu živi sin. Antizapadni stav, piše Kronen cajtung, nije sprečio porodicu Azarov, pre svega sina Oleksija, da u Beču kupi više nekretnina.

Nije prvi putBATINALI GA DO SMRTIAktivisti Igor Lučenko i Juri Verbičko kidnapovani su iz bolnice prošle nedelje. Lučenko je rekao da su ih odvezli u šumu, gde su ih tukli i ispitivali. Verbicki je kasnije pronađen mrtav u šumi, s rukama vezanim iza leđa i vrećom preko glave, a Lucenko je uspeo da pobegne i dođe do bolnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track