UBISTVO ĐUREKOVIĆA: Bivši ministar Gaži naručio ubistvo?
Foto: Wikipedia

Obrt u Zagrebu

UBISTVO ĐUREKOVIĆA: Bivši ministar Gaži naručio ubistvo?

Planeta -
Zbog sumnje da je učestvovao u Đurekovićevom ubistvu 1983. godine u okolini Minhena, nedavno je Nemačkoj izručen jedan od bivših šefova jugoslovenske, a kasnije i hrvatske tajne službe Josip Perković

ZAGREB - Županijsko Državno tužilaštvo u Zagrebu dobilo je krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova bivše socijalističke Hrvatske Pavla Gažija zbog sumnje da je naručio ubistvo emigranta Stjepana Đurekovića, objavili su hrvatski mediji.

Zbog sumnje da je učestvovao u Đurekovićevom ubistvu 1983. godine u okolini Minhena, nedavno je Nemačkoj izručen jedan od bivših šefova jugoslovenske, a kasnije i hrvatske tajne službe Josip Perković.

Protiv Gažija, koji je bio i dugogodišnji direktor prehrambene kompanije Podravka, poslednjih desetak godina nekoliko prijava podneo je, kako navodi Hrvatska radiotelevizija (HRT), preduzetnik i funkcioner Podravke u 80-im godinama prošlog veka Anđelko Jagečić.

On je u nedavnoj izjavi za HRT rekao da nalogodavac Đurekovićevog ubistva, zbog svojih tadašnjih visokih funkcija u Hrvatskoj, može da bude jedino Pavle Gaži, i to u dogovoru sa Stanetom Dolancom, kao tadašnjim vrhovnim šefom svih tajnih službi.Gaži je pre nekoliko dana u izjavi za HRT odbacio optužbe.

"Taj tragični Đurekovićev slučaj i danas mogu okarakterisati kao nečiji danajski poklon tadašnjem hrvatskom rukovodstvu", rekao je Gaži. Državno tužilaštvo je 2005. godine odbacilo krivičnu prijavu Jagečića protiv Gažija zbog slučaja Đureković.

Nemačko pravosuđe tereti bivše jugoslovenske i hrvatske čelnike tajne policije Josipa Perkovića i Zdravka Mustača za umešanost u ubistvo Stjepana Đurekovića.Za razliku od Perkovića, Mustač nije izručen Nemačkoj, jer je sud u Velikoj Gorici odlučio da je u tom slučaju nastupila zastarelost.Još se čeka na konačnu odluku suda budući da Vrhovni sud treba da odluči o žalbi Đurekovićeve porodice.

Perković i Mustač tvrde da su žrtve lažnog svedočenja Udbinog operativca Vinka Sindičića koji je u nedavnom pismu Perkovićevoj odbrani naveo da je kao krunski svedok nemačkog pravosuđa lažno svedočio u slučaju Đureković. U tom slučaju je u Nemačkoj na doživotni zatvor osuđen Krunoslav Prates.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track