DRAMA: Opozicija čuva Bulatova, policija hoće da ga hapsi
Foto: Beta Ap

Sprečeno hapšenje ukrajinskog aktiviste

DRAMA: Opozicija čuva Bulatova, policija hoće da ga hapsi

Planeta -
Umesto da uhapsi mučitelje opozicionara, policija protivnika režima stavila na poternicu, a sud mu odredio kućni pritvor

KIJEV - Ništa od amnestije.Ukrajinski demonstrant Dmitro Bulatov, koji tvrdi da je otet i mučen, stavljen je na poternicu, a sudija mu je odredio kućni pritvor, što je izazvalo napetost u bolnici gde se oporavlja od povreda. NeobavešteniIzgleda da policija i tužilaštvo nisu obavešteni da je predsednik Viktor Janukovič u petak potpisao uslovnu amnestiju za uhapšene tokom nereda u Ukrajini, već su Bulatova stavili na listu osoba osumnjičenih za učešće u masovnim neredima, za šta mu preti kazna do osam godina zatvora. Policija i tužioci su po prijemu Bulatova došli na kliniku, a odmah za njima i pristalice opozicije, strahujući da će njihov saborac biti uhapšen na osnovu optužbi za organizovanje masovnih nereda.Bulatov je istaknuti aktivista pokreta protiv vlade i jedan od lidera grupe vozača Automajdan, koji patroliraju ulicama oko trga. Policija u Kijevu saopštila je da je otvorena istraga protiv Bulatova i postavila stražare u bolnicu gde je smešten. Opozicioni lideri, međutim, tvrde da je policija htela da uhapsi Bulatova, ali da su ih lekari sprečili i odmah pozvali predstavnike opozicije.- Policija pokušava da izazove novu eskalaciju sukoba i digne tenzije u društvu. Umesto da traže one koji su odgovorni za nestanak i torturu jednog od lidera Automajdana, policija pokušava da od njega napravi kriminalca - rekao je Vitalij Kličko.Straže u bolniciUltradesničarski nacionalista Oleg Tjagnibok rekao je novinarima da je samo zahvaljujući brzoj reakciji lekara sprečeno hapšenje Bulatova. On je dodao da će se opozicioni poslanici smenjivati u bolnici kako bi ga tokom noći zaštitili od policije.

Lice s poternice...Dmitro Bulatov
Lice s poternice...Dmitro Bulatov

Na deluFORMIRANI ODREDI SMRTIBulatov (35), koji je u četvrtak nađen okrvavljen i uprljan na periferiji Kijeva, rekao je ranije da su ga otmičari tukli, odsekli deo uva, pa „razapeli“ i ostavili da umre. Novinar Vitalij Portnikov je rekao da u Ukrajini deluju odredi smrti, slični kriminalcima koji su služili latinoameričkim diktatorima.- Kada pobedimo, najvažnije će nam biti da ostanemo humani posle ovog sadizma, fašizma i varvarstva - rekao je Andrej Ševčenko.SuprotstavljeniPODRŠKA SAD, OSUDA RUSIJEDržavni sekretar SAD Džon Keri na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu pružio je podršku ukrajinskoj opoziciji, dok je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov osudio „nasilje“ demonstranata.- Ukrajinski narod bori se za pravo da se pridruži partnerima koji će im pomoći da realizuju svoje težnje - rekao je Keri. On je, aludirajući na Rusiju, dodao da Ukrajinci smatraju da njihova budućnost ne zavisi „samo od jedne zemlje“.Lavrov je, međutim naglasio da Ukrajina treba da napravi izbor i da pritom ne bude izložena spoljnim pritiscima.- Kakve veze unapređenje demokratije ima sa podrškom demonstrantima na ulici, koji su sve nasilniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track