ZARAZIO GA KUGOM: Amerikanca ugrizao kućni mačak, pa mu odsekli prste na rukama i nogu!
Foto: Dayli Mail

Prevario smrti

ZARAZIO GA KUGOM: Amerikanca ugrizao kućni mačak, pa mu odsekli prste na rukama i nogu!

Planeta -
Pol Stiv Gejlord (61) u bolnicu je stigao u poslednjem trenutku. Dobio je smrtonosnu kugu, koja je zahvatila sve vitalne organe. Nastupio je kolaps pluća, a potom prestanak rada srca

PRINVIL - Pol Stiv Gejlord (61), penzionisani varioc iz okoline Prinvila, umalo je izgubio život nakon što ga je ugrizao njegov kućni ljubimac mačak i zarazio ga kugom.

Skoro mesec dana lekari su se borili za njegov život, a kako bi ga spasli, doktori su mu amputirali prste.

Gejlord je zaražen u junu 2013. godine, nakon što ga je ugrizao njegov uznemireni razbesneli mačak. Njegov ljubimac je, naime, ulovio miša i pohlepno počeo da ga guta. Počeo je da se guši, pa je Gejlord skočio i uspeo da mačku izvuče miša iz čeljusti. Međutim, tom prilikom uznemireni ljubimac ga je ugrizao za ruku.

Ugriz nije ukazivao na neke veće probleme. Čak ga nije ni bolelo. Međutim dva dana kasnije počeo je da oseća simptome slične gripu, a onda je koža postala siva, a žlezde na njegovim rukama nabubrile su do veličine limuna. U bolnicu je stigao u poslednjem trenutku. Dijagnostifikovana mu je smrtonosna kuga, koja je zahvatila sve vitalne organe. Nastupio je kolaps pluća, a potom prestanak rada srca. Lekari su ga veštački održavali u životu, a u jednom trenutku, njegovoj supruzi su predlagali da isključe aparate, jer nisu davali ni 1 odsto šanse da će se Gejlord oporaviti. Bilo je to samo dan pre njegovog čudesnog ozdravljenja i pobede smrtonosne bolesti.

Lekari su ustanovili da su se kod Gejlorda razvile sve tri faze kuge: "bubonsku" (smrtonosan oblik, koji inficira limfni sistem), "plućna" (koja inficira pluća) i "septicaemic" (krvotok).

"Retki su slučajevi da inficirani prežive 'bubonsku kugu', a sve tri istovremeno – su za Ginisa", kazao je njegov lekar.Iako je izvučen iz zagrljaja smrti, posledice su ostale. Gejlordu su morali da amputiraju prste na rukama i levoj nozi i trećinu desne noge.

"Teško je poverovati u sve ovo, ali umesto da budem depresivan, ja sam srećan što sam živ. Imam još svoje ruke i deo palca, tako da većinu svog vremena provodim u garaži baveći se svojim hobijem - izradom noževa", kaže Gejlord.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja